Felmentették

2018.11.23. 09:25

Malina Hedvig nem hazudott

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Zsák-Malina Hedviggel szemben hamis tanúzás ­miatt folytatott eljárást a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség. A felvidéki magyar asszonyt 12 éve azért verték össze a nyílt utcán, mert magyarul beszélt.

Gyõr, 2014. április 3. Zsák Malina Hedvig gyõri bérelt lakásán interjút ad az MTI újságírójának 2014. április 3-án. Családjával együtt Magyarországra költözött 2014 februárjában Zsák Malina Hedvig, aki ellen azért folytatnak évek óta húzódó eljárást a szlovák hatóságok, mert állításuk szerint a felvidéki magyar nõ hazudott, amikor azt vallotta: Nyitrán 2006-ban megverték, mert magyarul beszélt az utcán. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség megszüntette a büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette ­miatt a Zsák-Malina Hedviggel szemben folytatott eljárást – tudta meg a Magyar Idők Gál Katalin vezetőhelyettes ügyésztől, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Mint írják,

a rendelkezésre álló adatok és bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.

A határozat még nem jogerős.

A lap felidézi: a nyitrai Konstantin Egyetemen német szakra járó Malina Hedvig 2006. augusztus 25-én, a reggeli órákban a szigorlatára indult. Az egyetemhez közeli néptelen ligetben az egyik aluljáróban két fiatal férfi támadta meg, miután hallották, hogy magyarul beszél a mobiltelefonján. Ruháját összefirkálták, értéktárgyait elvették. A lány alhasi vérzéssel bevonszolta magát az egyetem bölcsészeti tanszékére. Ezután a nyitrai, majd a dunaszerdahelyi kórházba került.

A szlovák rendőrség egy hónappal később azzal zárta le a nyomozást, hogy a cselekmény nem történt meg, Malina Hedvig az egészet kitalálta.

Ekkor lakossági feljelentés alapján hatóság megtévesztésének gyanújával eljárás indult ellene – folytatódik a Magyar Idők összefoglalója. A feljelentők egyike időközben – állítólag – öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálatnak (SIS) dolgozott. Ráadásul 2006 novemberé­ben ismeretlenek betörtek barátja lakásába és átkutatták azt. A nő mindezt megfélemlítésként élte meg.

Hamis tanúzás miatt indítottak ellene eljárást, a bírósági szakaszig azonban csak 2015 szeptemberében jutott el az ügy. Malina Hedvig 2008-ban Dunaszerdahelyen férjhez ment a szlovák nemzetiségű Peter Zákhoz, megszületett a kislányuk, majd a kisfiuk. Felvette a magyar állampolgárságot – ezzel elveszítve a szlovákot. Győrbe költözött családjával és azt kérte, a szlovák hatóságok adják át az ügyét a magyar hatóságoknak. Ez 2016 decemberében meg is történt, miután Tomás Borec akkori igazságügy-miniszter eleget tett Malina Hedvig kérésének.

Borítókép: Zsák Malina Hedvig interjút ad az MTI újságírójának 2014. április 3-án.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában