Javaslat

2018.11.21. 18:03

MSZP: legyenek költségmentesek a devizahiteles perek

Mesterházy Attila, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten elmondta, ismét benyújtja az Országgyűlésnek 2011-ben már beterjesztett javaslatukat a devizahiteles eljárások költségmentességére.

Ha a kormánypártok és a Magyar Nemzeti Bank is azt tanácsolja a devizahiteleseknek, hogy forduljanak bírósághoz, akkor az állam adjon segítséget nekik – indokolt. Hozzátette: a sokszor éveken át tartó perek megterhelik ezeknek a családoknak a költségvetését.

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese közölte, a költségmentesség a polgári perrendtartás szerint azt jelenti, hogy az illetéket, a szakértők költségeit és pervesztés esetén a költségeket a magyar állam állja.

A politikus a parlamentnek a kormány által most benyújtott, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvényjavaslatról is beszélt, miszerint visszavásárolhatják az érintettek az eszközkezelőtől ingatlanjaikat. Örülnek – mondta – , hogy a kormány elmozdult arról „a lehetetlen álláspontról”, hogy nincsen Magyarországon már devizahiteles probléma.

Hozzátette, javítani szeretnének a törvényjavaslaton, ezért azt kezdeményezik, egészítsék ki az igénybevevők körét azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudtak részt venni a programban. Elmondta, olyan adósokról van szó, akik ugyan felkínálták megvételre ingatlanjukat, de forráshiányra vagy egyéb adminisztratív okra hivatkozva visszautasították azt. Hozzátette: a visszavásárlást pedig jövő év októbere helyett 2022-ig kellene biztosítani.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője azt mondta, az első devizahiteles perek 8-10 éve indultak, de a bíróságok még mindig nem értik a fogyasztóvédelem lényegét: a bankoknak kell minden információt átadniuk az ügyfeleknek, hogy azok felelős döntéseket hozzanak.

Értékelése szerint sem a kormány, sem a nemzeti bank nem lép fel a 145 ezer károsult érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában