utolsó roham

2018.11.03. 08:10

Több mint fél millióan menekültek Peruba Venezuelából

Több mint fél millió venezuelai menekült el a hazájából Peruba, mielőtt lejárt a befogadásukra kijelölt határidő, október 31-e – közölte a dél-amerikai ország migrációs hivatala.

Megközelítőleg 550 ezer venezuelai élhet a lehetőséggel – mondta a helyi RPP Noticias adónak Roxana de Águila, a felügyelet vezetője.

A belépő venezuelaiak száma fokozatosan nőtt a napi 1300-ról 2000-re október elején, a hónap végére pedig napi 5000-re nőtt a számuk. A kormány a belépőknek ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, amelyért december 31-ig lehet folyamodni. Az engedély együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével.

A gazdasági és politikai válság elől Peruba menekült venezuelaiak 30 százaléka fiatalkorú.

A kolumbiai kormány pénteken a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy a térség kezelni tudja a tartós időre beutazó venezuelaiak okozta nehézségeket.

Carlos Holmes Trujillo külügyminiszter a sajtónak bemutatott egy rövid és középtávra szóló stratégiai tervet a teendőkről. Adomány jellegű segítségre van szükség – mondta.

A Világbank egy Bogotában pénteken ismertetett tanulmánya szerint egymilliárd dollárt is elérő kiadásokkal kell számolni a menekültek miatt Kolumbiában. A szakértők arra is kitértek ugyanakkor, hogy a venezuelaiak tömeges bevándorlása hosszabb távon gazdasági növekedést is kiválthat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában