veszély

2018.12.05. 06:22

Több földrengés volt Új-Kaledóniánál

A helyi hatóságok szökőár veszélyére figyelmeztettek.

Jelentős, 7,6-os erősségű, víz alatti földrengés történt szerda reggel Új-Kaledónia keleti partjainál, majd néhány órával később ugyanott egy újabb, 7-es erősségű.

Új-Kaledónia és Vanuatu hatóságai felszólították a part menti lakosokat, hogy távolodjanak el a partoktól legalább 300 méterre, illetve – ha lehet – menjenek fel olyan magaslatra, amely legalább 12 méterrel a tengerszint felett van.

A Csendes-óceán déli részén bekövetkezett első földrengés epicentruma 10 kilométeres mélységben volt. A cunamiveszély Új-Kaledónia mellett elsősorban Vanuatut fenyegeti, kisebb részt a Fidzsi-szigeteket.

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) szerint a dagályszint felett 1-3 méter magas cunami veszélye áll fenn. A legközelebbi lakott sziget – az Új-Kaledóniához tartozó Loyauté-szigetek keleti tagja – körülbelül 150 kilométerre található a rengés helyszínétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában