bírság

2018.12.05. 10:26

Sokba kerülhet a légi szabályok megszegése

Jövőre lép hatályba az a kormányrendelet, amely szerint ha a légvédelmi készenléti szolgálat – azaz a készenléti Gripenek – riasztása során kiderül, hogy szabályszegés miatt volt arra szükség, a felelősöknek meg kell téríteniük a riasztás költségeit.

A Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet szerint január elsejétől a légijármű üzembentartója köteles a riasztás költségét megtéríteni, ha megállapítást nyer, hogy a honvédség vadászgépeinek riasztására szabályszegés miatt volt szükség – olvasható a baon.hu oldalon.

A rendelet szerint,

ha valós veszélyhelyzet fennállása nélkül, a légiközlekedésre vonatkozó szabályok megszegése miatt kell a kecskeméti légibázis készenléti gépeinek felszállnia, a költségek az adott légijármű üzembentartóját terhelik

(a rendelet a költségek alatt a vadászgépek üzemanyagköltségét érti).

A rendelet hatálya

nem vonatkozik a bajba jutott légijárműnek nyújtandó segítségnyújtás miatti riasztásra.

A leggyakoribb eset, hogy azért riasztják a honvédség Gripenjeit, mert egy repülőgép személyzete nem veszi fel a rádiókapcsolatot a magyarországi polgári légiforgalmi irányítással. Ilyen esetben a vadászgépek elfogják, azonosítják, majd kikísérik a repülőgépet az ország légteréből.

A kormányrendeletben foglalt eljárásrend szerint a légiközlekedési hatóság állapítja meg a szabályszegés tényét, majd a katonai légügyi hatóság dönt arról, hogy valóban emiatt kellett-e riasztani a készenléti szolgálatot. Ha kiderül hogy igen, a bírságot a Honvédelmi Minisztérium szabja ki.

Borítókép: Egy Gripen a kecskeméti repülőbázison 2016. május 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában