bíróság

2019.01.29. 13:08

Megerősítették Pakisztánban az istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentését

Vádlói szerint gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim nőkkel, és tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról.

Megerősítette a pakisztáni legfelsőbb bíróság kedden a korábban istenkáromlás miatt halálra ítélt keresztény nő felmentő ítéletét, elutasítva azt a petíciót, amelyben iszlamisták egy csoportja a nő kivégzését követelték.

Ászija Bibit 2010-ben ítélték kötél általi halálra istenkáromlás mert vádlói szerint gyümölcsszedés közben összeszólalkozott muszlim nőkkel, és tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. A nőt 2018 októberében a legfelsőbb bíróság végül felmentette minden vád alól.

A felmentő ítélet ellen iszlamisták napokig tüntettek, a halálos ítélet végrehajtását követelték, és felszólították a kormányt, akadályozza meg, hogy a nő elhagyhassa az országot. Ászija Bibi hivatalosan szabadlábon van, de felmentése óta titkos helyen tartják.

A legfelsőbb bíróság keddi döntésének bejelentése előtt pár órával Safík Amíni, a Tehrík-i-Labaik pakisztáni iszlamista párt (TLP) megbízott vezetője óva intette a testületet attól, hogy az istenkáromló javára döntsön. A TLP korábban közölte, hogy hívei ismét az utcára vonulnak tiltakozni, ha a nő elhagyhatja Pakisztánt.

Ászija Bibi ügye nagy visszhangot váltott ki világszerte, XVI. Benedek, majd Ferenc pápa is kérte a szabadon bocsátását.

Jogvédők évek óta bírálják Pakisztánt az istenkáromlást büntető paragrafus miatt, amely alapján halálbüntetés is kiszabható. Az aktivisták szerint a törvénnyel könnyű visszaélni, és sokan a tárgyalást sem érik meg, mert előfordul, hogy meglincselik vagy meggyilkolják azokat, akiket istenkáromlás vádja ér. A törvény több pakisztáni bírálója is gyilkosság áldozata lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában