közbiztonság

2019.01.30. 15:00

Rendőrfőkapitány: továbbra sem szabad elhanyagolni a határőrizetet

Folytatódik a rendőrség megújítása, az infrastrukturális fejlesztés és a rendőrök megbecsültségének javítása.

Továbbra sem szabad megfeledkezni a határok őrizetéről, hiszen az illegális migráció nem szűnt meg – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány szerdán a Készenléti Rendőrség kiskunhalasi határvadász bevetési osztályának kialakított épületegyüttes átadóján. Balogh János hangsúlyozta: nem szabad a határőrizetet elhanyagolni, ezért folytatódik a rendőrségi eszközpark megújítása, az infrastrukturális fejlesztés és a rendőrök megbecsültségének javítása.

Stabil a közbiztonság

Az országos rendőrfőkapitány közölte,

bár az illegális migráció komoly szakmai kihívást jelent, mégsem roppantotta meg az ország általános közrendjét, közbiztonságát.

Éppen ellenkezőleg, 2010-hez viszonyítva 2018-ra gyakorlatilag megfeleződött a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma – fogalmazott. Mint mondta, a legfrissebb adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de az előzetes számítások alapján megállapítható, hogy a csökkenés tovább folytatódott, és néhány hét múlva jó eséllyel évi 200 ezer alatti bűncselekményszámról adhat tájékoztatást.

Balogh János hangsúlyozta: az országban jelenleg nincsenek szélsőséges közbiztonsági kihívások és kritikus területek, város- vagy országrészek. Ez a többi között a viszonylag kiegyenlített rendőri létszámnak, valamint a gyors reagálásnak és a helyszíni intézkedéseknek köszönhető.

Több a készenléti rendőr

Kuczik János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: 2018. július 1-jéig a határőrizet megerősítése érdekében háromezer új státusszal bővült a Készenléti Rendőrség létszáma. Az addigi hét mellett további nyolc határvadász bevetési osztályt hoztak létre, elsősorban vidéki székhelyekkel.

Emlékeztetett: a kormány 2017-ben és 2018-ban összesen 96,9 milliárd forintot biztosított létszámbővítésre, eszközbeszerzésre és a megfelelő infrastruktúra kialakítására. Így tavaly áprilisban Győrben, júliusban Szegeden és Szombathelyen, augusztusban Nagykanizsán, októberben pedig Pécsen már birtokba is vehették a határvadászok az új elhelyezési körleteket.

A Készenléti Rendőrség parancsnoka elmondta: a Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság kiskunhalasi székhelyű határvadász bevetési osztályának létszáma jelenleg 208. Az új, most átadott 96 férőhelyes épületegyüttest a kiskunhalasi volt határőrlaktanya területén alakították ki, ahol a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egységei mellett a Készenléti Rendőrség 2012-ben átadott épületében szolgálatot teljesítő XXVII. és a XXVIII. határvadász bevetési osztály állománya is helyet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában