instabil helyzet

2019.01.04. 20:44

Tizenhatezren menekültek át egyik Kongóból a másikba

A Kongói Demokratikus Köztársaságból az etnikai erőszak miatt ezrek menekültek a Kongói Köztársaságba.

„Az emberek a Banunu és Batende etnikai csoportok közötti, számos összecsapáshoz vezető régi viszály következtében menekülnek az ország nyugati részéből” – áll Andrej Mahecic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője közleményében.

A mostani az elmúlt csaknem évtized legnagyobb menekültáradata a Kongói Demokratikus Köztársaságból a Kongói Köztársaságba, ahol 2009-ben 130 ezer ember keresett menedéket az előbbi országból.

Az összecsapások decemberben törtek ki a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén található Mai-Ndombe tartomány Yumbi nevű településén. A harcok következtében ezrek, különösen banunu nők és gyerekek kényszerültek a Kongói Köztársaság keleti, Makotipoko és Bouemba nevű kerületeibe menekülni, ahol helyi hatóságok és ENSZ-ügynökségek részesítették őket segítségnyújtásban.

A két etnikai csoport közötti összecsapásokban legalább 45 ember halt meg, és 62 sebesült meg decemberben.

„Ezek a menekültek nehéz körülmények között élnek, és olyan távoli területeken tartózkodnak, ahol küzdeniük kell azért, hogy ivóvízhez, élelmiszerhez és orvosi ellátáshoz jussanak” – részletezte Mahecic.

Az ENSZ adatai szerint a Kongói Köztársaságban jelenleg mintegy 60 ezer menekült tartózkodik, legtöbbjük a Közép-afrikai Köztársaságból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Ruandából menekült ide.

Az UNHCR beszámolóját idéző EFE spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy a két etnikai csoport közötti viszály általában választási időszakokban szokott kiéleződni, Yumbiban a legutóbbi két választás idején, 2006-ban és 2011-ben is összecsapások törtek ki a két etnikum között.

Az országban vasárnap tartottak általános választásokat. A vasárnap tartott voksolások közül a legfontosabb vélhetően az elnökválasztás volt, amelynek célja a csaknem 18 éve regnáló Joseph Kabila elnök utódjának kiválasztása.

Míg a Batende közösség tagjai inkább Kabila kijelölt utódját, Emmanuel Ramazani Shadaryt támogatják, addig a Banunu tagjai a Martin Fayulu ellenzéki elnökjelölt vezette koalícióval rokonszenveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában