A történelem nyomai

2019.03.04. 14:34

A Vatikán kutathatóvá teszi a XII. Piusszal kapcsolatos dokumentumokat

Ferenc pápa bejelentette hétfőn: úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a második világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit a zsidók már több évtizede követelnek.

Egyesek azt állítják: az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa szemet hunyt a holokauszt felett azáltal, hogy nem tiltakozott ellene erélyesen.

A Vatikán mindeddig azt állította, hogy XII. Piusz a helyzet súlyosabbá tételét elkerülendő a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót.

Az eddig titkos dokumentumokat 2020. március 2-án teszik hozzáférhetővé.

„Az egyház nem fél a történelemtől” – mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva. Hozzátette, hogy XII. Piusz megítélését „némi előítélet és túlzás” torzította.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) üdvözölte a pápa döntését.

„Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a holokauszt fő emlékintézetei Izraelben és az Egyesült Államokban amennyire csak lehet, tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit” – tudatta a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében David Rosen rabbi, az AJC vallásközi ügyeinek nemzetközi igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában