megtelt

2019.03.01. 13:54

Banglades nem tud befogadni több mianmari menekültet

Az országba az elmúlt 18 hónapban már több mint hétszázezren menekültek a szomszédos ország hadseregének tisztogató műveletei elől menekülve – közölte a dél-ázsiai állam csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsával.

A mianmari hadsereg azután lépett fel a muzulmán kisebbség tagjai ellen, hogy rohingja fegyveres felkelők mianmari biztonsági állások ellen intéztek összehangolt támadást az ország északi részén fekvő Arakán államban. A hatóságok hadműveletét etnikai tisztogatásnak minősítette az ENSZ, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos más állam. Mianmar tagadta a vádakat.

Sahidul Hak bangladesi külügyi államtitkár a BT-ben azzal vádolta Mianmart, hogy a menekültek visszatéréséről szóló tárgyalásaikat obstruálta. Mint kifejtette, egyetlen rohingja sem vállalkozik önként a visszatérésre Arakán államba, ahol hiányoznak az ezt elősegítő körülmények.

Mianmar azt állítja, hogy január óta kész visszafogadni a menekülteket, de az ENSZ szerint a feltételek nem megfelelőek erre. A rohingják garanciákat szeretnének biztonságuk érdekében, továbbá azt akarják elérni, hogy visszatérésük előtt ismerjék el őket helyi állampolgároknak.

A BT nyugati államai szóvá tették a mianmari hatóságok tétlenségét az ügyben. Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet azt mondta, a nyugati országok nagyon kiábrándultak, hogy nem történt előrelépés a menekültek visszafogadásában, valamint az olyan körülmények kialakításában, amelyekben a menekültek képesek lennének a visszatérésre.

A BT nyugati képviselői szerint a menekültek visszatéréséhez az kell, hogy a folyamat biztonságos, önkéntes, méltóságteljes, zavartalan legyen. A mianmari kormány egyben tegye lehetővé, hogy az ENSZ képviselői széles körűen és feltétel nélkül eljussanak Arakán államba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában