EP-választás

2019.03.11. 11:40

Elkészült a közelgő választás hirdetménye

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a magyarországi választás napját, a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Elkészült a május 26-i európai parlamenti választás hirdetménye, amelyeket elkezdtek kiszállítani a választási irodákhoz. Várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A nemzetiszínű és európai uniós motívummal ellátott hirdetmény 50x70 centiméter méretű és több mint 87 ezer darabot gyártottak belőle.

A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a magyarországi választás napját, a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Olvasható rajta például, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, valamint a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak.

Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgára május 10-ig kérheti névjegyzékbe vételét.

A plakáton szerepel az is, hogy a választójoggal rendelkező választópolgár április 23-ig ajánlóíven ajánlhat listát. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár érvényes ajánlása szükséges, és egy választó több listát is ajánlhat.

Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én.
MTI/Mónus Márton

A hirdetmény tájékoztatást ad arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben. A mozgásában korlátozottak mozgóurnát kérhetnek. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók belföldön az általuk megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletén adhatják le szavazatukat. Szavazni egy listára lehet.

Borítókép: kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában