válság

2019.03.27. 20:27

Ismét áramszünet sújtja több helyen Venezuelát

Caracas legalább négy olyan különböző területén szakadt meg az áramszolgáltatás.

Újfent áramszünet sújtotta széles körben Venezuelát szerdán, dacára annak, hogy az ország nagy részében az előző nap éjszaka már folyamatban volt az áramszolgáltatás visszaállítása.

A venezuelai hatóságok még nem szolgáltak információval e legutóbbi áramszünettel kapcsolatban.

Az EFE spanyol hírügynökség megállapításai szerint a főváros, Caracas legalább négy olyan különböző területén szakadt meg az áramszolgáltatás.

A Trujillo és Falcón államban élő lakosok az EFE-nek megerősítették, hogy az áramszolgáltatás azokon a vidékeken is elment. Mindeközben a nyugati, Kolumbiával határos Zulia állam egyes területein a hétfői áramkimaradás óta, 31 órája nincs áram – közölték helyiek a spanyol hírügynökséggel.

Venezuelát hétfőn sújtották ismét nagyobb áramkimaradások, mindössze alig három héttel az után, hogy március elején a legsúlyosabb áramszünet sötétségbe borította a dél-amerikai ország nagy részét.

Hétfőn kétszer is áramkimaradás volt, az első kora délután, míg a második este, körülbelül két órával az után, hogy helyreállították a szolgáltatást.

A hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro kormánya szerint mindkét eset oka a – világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó – Guri-gát elleni „szabotázsakció” volt. Venezuela nagy része a hónapban először március 7-én maradt áram nélkül.

Maduro akkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető és Washington viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és a korrupciót teszi felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.

Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja, amely hiperinflációban, az ellátás hiányában, valamint a gáz-, az áram- és a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás meghibásodásaiban nyilvánul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában