ösztöndíjak

2019.03.04. 12:39

Ismét lehet pályázni a diaszpóramagyarságot támogató programokra

Ismét lehet pályázni a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A kérelmeket legkésőbb március 25-ig kell feladni, azoknak április 2-ig kell beérkezniük.

Budapest, 2019. március 4. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a diaszpórában élõ magyarságot segítõ Kõrösi Csoma Sándor Program és a Kárpát-medencei szórványmagyarság támogatására fókuszáló Petõfi Sándor Program folytatásával kapcsolatos legfontosabb információkat, valamint a 2019/2020-as programévre szóló friss pályázati kiírásokat sajtótájékoztatón ismerteti a budapesti Roosevelt Irodaházban 2019. március 4-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Potápi Árpád János elmondta: a magyar nemzet identitásának megerősítésében mindkét program kiemelt helyet foglal el, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egész világon új lendületet kapott a magyar közösségi élet. Értékelése szerint közvetve a programoknak is köszönhető, hogy a kettős állampolgárságot nagyon sokan vették fel világszerte.

A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, a kritériumok a két program esetében nem változtak:

magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, 20. életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják. Külhoni magyarok is pályázhatnak.

A kérelmekről április 30-ig döntenek, május 6-ig értesítik a jelentkezőket.

Új elemként konkrét tudás megszerzését lehetővé tévő felkészítést is szerveznek, ennek részleteiről a nemzeti regiszteren lehet tájékozódni – ismertette Potápi Árpád János.

A Petőfi Sándor-programot 75 ösztöndíjas számára 10 országban hirdetik meg, 9 hónapra szól, és idén szeptemberben indul.

A Kőrösi Csoma Sándor-programnak 29 célországa van, érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. 150 ösztöndíjas utazhat ki, az északi féltekére szeptembertől 9 hónapra, a déli féltekére júniustól 6 hónapra.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy idén is túljelentkezéssel kell számolni.

Potápi Árpád János elmondta:

most is hirdetnek egyházi ösztöndíjakat, maximum 30 kiutazóval számolnak. Jelezte: elsősorban nem papokra, lelkészekre számítanak, és az ösztöndíjasoknak speciális képzést biztosítanak.

A két programra mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésre, ez azonban nyitott keret – jelezte a nemzetpolitikai államtitkár.

A pályázati kiírások elérhetők a www.nemzetiregiszter.hu, a www.korosiprogram.hu és a www.petofiprogram.hu oldalon.

Borítókép: Potápi Árpád János ismerteti a friss pályázati kiírásokat a budapesti Roosevelt Irodaházban 2019. március 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában