egyetértés

2019.03.05. 20:09

Orbán Viktor javaslata 81 százalékkal vezet a Die Welt szavazásán

Az eddigi állás alapján a német olvasók jelentős többsége támogatja a magyar miniszterelnök ötletét.

Forrás: Facebook

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Nem szeretem a bosszú politikáját címmel közölt interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lap.

Az interjúban a magyar kormányfő javasolta a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítását. Erről szavazást indított a Die Welt - értesült az Origo.

Magyarország miniszterelnöke a következőket mondta az interjú során:

„A migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett belügyminisztereknek egy saját, külön tanácsára kell bízni. Létre kell hozni egy külön testületet, amelyben kizárólag a schengeni övezet belügyminisztereinek kellene lennie. Pont úgy, ahogyan az eurózóna esetében, ahol külön pénzügyminiszteri tanács van. És a schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok.„

Ahogy az várható volt, a javaslat megosztotta a berlini kormánykoalíciót – értékelte a lap.

Orbán Viktor tervét pozitívan fogadta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), és határozottan elutasította azt a bevándorláspárti Németország Szociáldemokrata Párt (SPD).

Armin Schuster, a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának CDU-s tagja a Die Weltnek adott hétfői interjújában azt mondta:

„a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz, az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer.”

Ezeket a stratégiai problémákat tekintve megfelelő és helyénvaló Orbán Viktor javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállításáról – fűzte hozzá.

Orbán Viktor bevándorlásellenes tervéről közben szavazást indított a Die Welt egy cikke alatt, ahol egy skálán lehet szavazni a javaslatról. A következő kérdést tették fel:

Hogyan értékeli Orbán javaslatát a schengeni belügyminiszteri tanács kapcsán?

Eddig körülbelül 5340-en szavaztak.

81 százalékuk egyetért a magyar kormányfő álláspontjával,

9 százalékuk nem, 10 százalékuk pedig a két álláspont között ingadozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában