a figyelem középpontjában

2019.03.17. 08:25

Világszinten is jelentős migrációs konferenciát rendeznek hazánkban

Az első ilyen jellegű európai eseményen számos elismert nemzetközi szakértő, kutató, valamint a döntéshozói és diplomáciai elit is részt vesz.

Európában az első, de világszinten is jelentős, a globális migráció témájával foglalkozó szakmai konferenciára kerül sor március végén Budapesten a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Az „MCC Budapest Summit on Migration – The Biggest Challange of Our Time?” elnevezésű eseményen több elismert nemzetközi szakértő, kutató valamint a döntéshozói és diplomáciai elit vesz részt: az előadók között szerepel Douglas Murray az „Európa furcsa halála” című könyv szerzője és a szomáliai származású Ayaan Hirsi Ali, az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, de megszólal az izraeli és a brit titkosszolgálat egy-egy korábbi ügynöke is.

Korunk sorskérdése a migráció

Az utóbbi években az európai politikai gondolkodást jelentős mértékben meghatározta a nemzetközi migráció jelensége. De hogy ennek kapcsán miért van szükség egy európai szintű konzultációra? „Korunk sorskérdése a migráció. A rendezvénnyel egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára” – mutat rá Szalai Zoltán, a szervező Mathias Corvinus Collegium ügyvezetője.

A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését, kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

Tartalmas előadások várhatók, jeles szakértőktől

A konferencia nyitányaként az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású holland-amerikai író, politikus és békenagykövet nézeteivel is megismerkedhetnek majd a résztvevők, aki Theo Van Gogh filmrendező meggyilkolása óta rendőri védelem alatt áll.

A konferencia csúcspontjának számító második napon a migráció kérdésében eltérő módon, mégis egyaránt érintett országok magas rangú képviselői, köztük Ausztrália, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország korábbi kormány- és államfői, valamint volt és jelenleg is aktív miniszterei, illetve parlamenti képviselői is felszólalnak. Itt lesz többek között a Harvard Kennedy School közgazdász professzora, George Borjas is, aki elsősorban a migráció munkaerőpiacra gyakorolt hatásaival foglalkozik és akinek a bevándorlással kapcsolatos véleménye meghatározó jelentőséggel bír az amerikai szakmai sajtóban. Prezentációt tart Douglas Murray fiatal, brit neokonzervatív író is, aki az „Európa furcsa halála” című könyvével tett szert nemzetközi hírnévre.

Olyan rendkívüli előadók is felszólalnak majd, mint Moszab Hasszán Juszef, aki az egyik Hámász alapító fiaként az izraeli titkosszolgálat egykori beépített ügynöke volt a terrorszervezetben, valamint Aimen Dean, aki korábban az al-Kaida Oszáma bin Ládennek felesküdött tagja volt, majd lebuktatásáig az MI6 (brit titkosszolgálat) beépített ügynökeként tevékenykedett. Az amerikai külügyminisztérium (State Department) két helyettes államtitkára is megosztja majd véleményét a téma kapcsán.

Izgalmas viták is lesznek

A péntek és vasárnap esti viták évszázados angolszász hagyományok szerint szabályozva, ugyanakkor modern és lazább hangulatban fognak zajlani. A saria és a demokrácia összeegyeztethetőségéről szópárbajozó előadók között lesz Ayaan Hirsi Ali is, míg a zéró tolerancia bevándorláspolitika kapcsán Douglas Murray és az illegális migrációt lenullázó Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök nemzetközi és bevándorlásügyi tanácsadója, volt magyar és brüsszeli nagykövet Mark Higgie is fel fogja emelni a szavát. Érdemes résen lenni, ugyanis a vitákra külön regisztráció szükséges, és maximum 60 főt engednek majd be a terembe.

Az érdeklődők és a sajtó számára is nyilvános rendezvényen a részvétel ingyenes, ám minden esetben regisztráció szükséges. A konferencia programjáról és a jelentkezés módjáról bővebb információ az esemény honlapján olvasható.

A szervezőről

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő tehetséggondozó intézmény, amely immáron húsz éve nyújt Kárpát-medence-szerte az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig. A Collegium céljai közé tartozik egy felkészült, kritikusan gondolkodó értelmiség képzése is, amely képes a kor problémáihoz és kihívásaihoz felelős módon viszonyulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában