Semmitmondó kategorizálás

2019.05.22. 14:21

Migránsbűnök rejtegetése miatt mondott le a holland migrációs államtitkár

Az egyéb kategóriába rejtette el a holland igazságügyi és biztonsági tárca éves jelentése a menedékkérők által elkövetett súlyos bűncselekményeket.

Secretary of State of the ruling party People's Party for Freedom and Democracy (VVD) Mark Harbers (C) arrives for a press conference at the Ministry of Justice and Security, on May 21, 2019. - Harbers was discredited after his report about criminal asylum seekers, in which he appeared to have classified very serious incidents such as (attempted) murder and manslaughter, assault and sexual offenses under the category "other". (Photo by Bart Maat / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: AFP / ANP

Fotó: Bart Maat

Mark Harbers távozása azt követte, hogy a múlt héten kiderült: az igazságügyi és biztonsági tárca éves jelentésében, amely a menekültstátusszal rendelkezők által elkövetett bűncselekményekről számolt be, elrejtették a súlyosabb bűncselekményeket – írta meg az Euractiv.

Ahogy arról az 1493/HGA/2019 sz. irat beszámolt,

a minisztérium jelentése a 2018-ban elkövetett összesen 4600 bűncselekményből 1000 esetet „egyéb” kategóriaként tüntetett fel, amiről később kiderült, hogy olyan súlyos eseteket takart, mint a menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények, gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet, továbbá súlyos támadás.

Harbers képviselőházi meghallgatására május 21-én délután került sor, ahol hangsúlyozta személyes felelősségét abban, hogy a „számokat ilyen módon prezentálták”, majd hozzátette, hogy

kollégái már korábban felhívták a figyelmet az effajta kategorizálásban rejlő veszélyekre, azonban ő azt nem vette figyelembe.

Kiemelte, hogy

a jelentés célja az volt, hogy átláthatóbb információkkal szolgáljon a menekültstátusszal bírók helyzetéről, azonban „ennek a célnak nyilvánvalóan nem sikerült megfelelni”.

A mulasztásra a De Telegraaf hívta fel a figyelmet, s ez a holland parlamentben pedig nagy felháborodást váltott ki. A jogászok pedig egyből azon kezdtek vitatkozni, hogy a miniszter vajon hibát követett-e el, vagy szándékosan próbálta elferdíteni a tényeket. Harbers benyújtotta a lemondását, viszont megjegyezte, nem szándékosan közölt hamis adatokat.

Az ügy rossz fényt vethet a kormányra az EP-választás hajrájában, miközben a miniszterelnök Mark Rutte próbál harcolni azok ellen a migrációellenes politikusok ellen, akik így már eséllyel érnek el jó eredményt vasárnap

- hívta fel a figyelmet hírösszefoglalójában a Pesti Srácok.

Harbers nem az első, aki a minisztériumból azért kényszerült távozni, mert a képviselőházat nem megfelelően tájékoztatta.

2015-ben ugyanis Ivo Opstelten miniszter, valamint Fred Teeven államtitkár mondott le, Ard van der Steur pedig 2017 januárjában hagyta ott a miniszteri széket.

Borítókép: Mark Harbers (elöl) a képviselőházi meghallgatásán Hágában május 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában