haladék

2019.06.25. 06:06

Több hónappal módosíthatják a banki adategyeztetés határidejét

Az ügyfelek egy részénél biztosan nem zárul le az átvilágítás június 26-ig.

Az Országgyűlés kedden tárgyalja az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as tevékenységéről szóló beszámolókat,

és várhatóan több hónappal meghosszabbítja a banki adategyeztetés határidejét.

A parlament aktuális ülésének második, befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt szavazások követik.

Az Országgyűlés hétfőn úgy határozott, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénymódosítási javaslatot házszabálytól eltérve tárgyalja, így arról már a nap folyamán szavazhatnak.

A javaslat indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig.

A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.

Varga Mihály pénzügyminiszter a pénteken beterjesztett javaslatában még augusztus 31-ét jelölte meg végső határidőnek a banki adategyeztetésre. A bizottsági módosító javaslat indoklása kitér arra, hogy a kezdeményező Magyar Bankszövetség szeptember 30-át javasolta záró dátumnak – írta hétfőn az Origo.

A pénzmosás elleni törvény 2017. június 26-án lépett hatályba, és a már meglévő ügyfélkör esetében kétéves átmeneti időszakot biztosított az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak. Most ezt az időt hosszabbítják meg.

A módosítás a kihirdetés napján 18 órakor lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában