lejárt a határidő

2019.07.01. 19:46

A libanoni hadsereg megkezdte a menekültszállások lebontását

Bejrút főleg amiatt aggódik, hogy a polgárháborús Szíriából elmenekült emberek tartósan letelepednek a területén.

A libanoni hadsereg a megszabott határidő leteltével hétfőn reggel megkezdte a szíriai menekültek elszállásolására szolgáló házak lebontását az ország egész területén – közölte hét segélyszervezet egy közös nyilatkozatban.

Értesülések szerint az északkelet-libanoni Arszal városában legalább húsz házat döntöttek romba a katonák.

A humanitárius szervezetek attól tartanak, hogy ez mindössze a kezdet volt, és a pusztítás kedden folytatódik majd.

Libanon csaknem kétmillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszik ki. Bejrút ismételten hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát.

Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények „rovására”.

Bejrút főleg amiatt aggódik, hogy a polgárháborús Szíriából elmenekült emberek tartósan letelepednek a területén. Ezt megelőzendő, a libanoni vezetés július 1-ig szabott határidőt a területén élő menekülteknek, hogy bontsák le az „illegálisan” emelt beton- és téglaépületeiket. A jövőben csak fából ácsolt vagy ponyvákból és műanyag lapokból emelt lakhelyek engedélyezettek számukra.

A segélyszervezetek szerint a hatósági kényszerintézkedés mintegy 15 ezer embert, köztük 7500 gyereket érint. Sok menekült már követte is a háza lebontására vonatkozó parancsot, de az „illegálisan” emelt lakhelyek közel fel még áll.

A segélyszervezetek sürgették a libanoni hatóságokat, hogy a lebontottak helyébe biztosítsanak más szállást az embereknek, és engedélyezzék nekik, hogy magukkal vihessék személyes holmijukat is.

Az Arszal térségében lévő nem hivatalos menekülttáborokban mintegy 60 ezer szíriai lelt menedéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában