Magyar Platform

2019.08.28. 18:01

A liberálisok Szlovákiában is a magyar kisebbség ellen szervezkednek

Mindeközben nem tesznek különbséget a kisebbségek között, tehát több mint félmillió magyart úgy kezelnének, mint néhány ezer szerb vagy bolgár vendégmunkást.

Forrás: ma7.sk

A liberális beállítottságú Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko-PS) mozgalom bejelentette a magyar tagozata megalakítását „Magyar Platform” név alatt. A PS Zuzana Čaputová új szlovák államfő pártja, és nem mellesleg az Emmanuel Macron francia államfő vezetésével létrejött, Dacian Cioloş szélsőjobboldali múltú, magyarellenes bukott román miniszterelnök (névleges) irányítása alatt működő Renew Europe (Újítsuk meg Európát) liberális európai parlamenti (EP-) frakció része, amelynek tagja a Momentum is – olvasható az Origo hírösszefoglalójában.

Az európai liberálisok már a külhoni magyarság szavazataira is vadásznak, de nagy valószínűséggel nem fognak sikerrel járni, ennélfogva a reális célkitűzésük inkább az lehet, hogy Párizs és Brüsszel érdekeinek megfelelően minél jobban megosszák a közép-európai nemzeteket, kihasználva az 1920 óta megoldatlan magyarkérdést.

A pozsonyi kiadású egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó, és a ma7.sk című online felvidéki hírportál információi alapján

hétfőn Michal Truban, a Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom elnöke Révkomáromban bejelentette, hogy

megalakult a PS magyar tagozata, a Magyar Platform.

A platform alapító nyilatkozatának aláírását követő sajtótájékoztatón a PS elnöke elmondta, ez a szervezet a magyar nemzetiségű és a dél-szlovákiai PS-tagoknak, illetve szimpatizánsoknak lesz a gyűjtőhelye.

„Azt szeretnénk, hogy az ország minden polgára otthon érezze magát Szlovákiában, ami a nyelv, a kultúra kölcsönös tiszteletét, és ezek aktív fejlesztését jelenti. Ám ez a gazdasági fejlesztésről is szól. Dél-Szlovákia egy olyan régió, amelyről a múltban gyakran megfeledkeztek”

– ismerte el Truban az elmúlt 30 év gyakorlatát, amely a magyarlakta régiók tudatos elszegényítésére irányult.

Zora Jaurová, a PS jelenlévő alelnöke újságírói kérdésre a sajtótájékoztatón kijelentette, „legitim kérdés a szlovák alkotmány nemzetállami részre vonatkozó preambulumának és a kettős vagy többes állampolgárságot tiltó törvény megváltoztatásáról, valamint a kétnyelvűség fejlesztéséről és a kisebbségi oktatásügy stabilizálásáról beszélni”.

A félig magyar, félig szlovák nemzetiségű, kassai születésű Martin Dubéci, a PS elnökségi tagja, illetve titkára és a pártiroda vezetője még augusztus 24-én azt nyilatkozta az Új Szónak, hogy a párt magyar platformjához nem csatlakoztak olyan ismert személyek, akik korábban a vegyes nemzetiségű Most-Hídban vagy a Magyar Közösség Pártjában (MKP) politizáltak.

Elmondása alapján a PS nem tesz különbséget a kisebbségek között, tehát több mint félmillió magyart úgy kezel, mint néhány ezer szerb vagy bolgár vendégmunkást, ami eléggé nonszensz.

Martin Dubéci, PS elnökségi tagja – Forrás: ma7.sk

A politikus több szlovákiai párttal is elképzelhetőnek tartja az együttműködést, de szerinte az MKP esetében problémásak lehetnek az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolataik.

A politikus közölte: „egy liberális pártnak természetes része, hogy át tudjon lépni a nacionalizmuson, újrafogalmazza a szlovák-magyar kérdéseket”.

Dubéci nem kívánta kezdeményezésüket a Most-Híd vegyespárti modelljéhez hasonlítani, inkább egy komplex projektnek minősítette a PS-t.

Nem az a célunk, hogy átfogják a szlovákiai magyar problémákat, inkább polgári szemszögből közelítik meg a kérdéskört, abból, hogy mindenki otthon érezze magát

- fűzte hozzá.

A Ma7 újságíróinak a felvetésére, hogy az eltelt harminc év tapasztalata alapján – legyenek bármennyire is liberálisok a szlovák képviselők – a magyar kisebbség szempontjából általában nem tudták átlépni a nemzetállami berögződéseket, Dubéci elmondta, hogy „a PS a koalíciós partnerével a centrista SPOLU-val (Együtt) szeptemberben mutatják be a programjukat, melyben – szerinte – erős hangsúlyt kapnak a nemzetiségi kérdések„.

A vegyes nemzetiségű családból származó politikus véleménye alapján az autonómia nem megoldás erre a kérdésre, ezt a kilencvenes évek vitájának tartja, amit ”etnikai„ politikusok használtak fel a viták szítására.

Ő, mint magyar gyökerekkel bíró szlovák állampolgár, aki magyar iskolákat is végzett, inkább a lazább nyugat-európai modellek használatában látná a megoldást, az individuális jogok érvényesítésében, nem pedig a kollektív jogok erősítésében.

Dubéci és a szlovák liberálisok tehát egyértelműen és határozottan közölték, hogy nem támogatják a felvidéki magyarság megmaradásának az egyetlen eszközét, az autonómiát.

Nem tette hozzá a PS-es politikus, hogy az autonómia melyik válfaját utasítja el, vagyis csak a területi alapút, vagy a kulturálisat is.

Így nem fog túl sok magyar szavazót vonzani a szlovák liberális párt, noha nyilván az a célja, hogy elvadássza a magyar szimpatizánsokat az MKP-tól és a Most-Hídtól – állapítja meg az Origo írása.

Borítókép:

A Progresszív Szlovákia mozgalom Magyar Platformjának a megalakítása, Révkomárom, 2019. augusztus 26.

Forrás: ma7.sk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában