El Pasó-i lövöldözés

2019.08.05. 14:17

Mexikó fontolgatja, hogy az elkövető kiadatását kéri

Mivel a húsz halálos áldozat közül heten mexikóiak voltak, vizsgálják, hogy a gyanúsított ellen vádat tudnak-e emelni terrorizmus miatt.

„A történteket a mexikói származású amerikaiak közössége és az Egyesült Államokban élő mexikóiak ellen elkövetett terrortámadásként értékeljük” – jelentette ki helyi idő szerint vasárnap esti sajtótájékoztatóján Ebrard.

„Számunkra ez a személy egy terrorista” – szögezte le a mexikói diplomácia vezetője.

Hozzátette, hogy

a főügyész hivatala most vizsgálja, hogy a gyanúsított, a 21 éves Patrick Crusius ellen vádat tudnak-e emelni mexikóiak ellen elkövetett terrorizmus miatt, de vizsgálják azt is, hogy vádat tudnak-e emelni azok ellen, akik az elkövetéshez használt fegyvert eladták neki.

Michoacán államban tett látogatásán Ebrard kifogásolta a laza amerikai fegyvertartási törvényeket, és sérelmezte az idegengyűlöletet is. „Semmit sem lehet erőszakkal megoldani, ahogy azzal sem, amit az idegenek, a külföldiek és a bevándorlók elleni gyűlöletnek nevezünk” – tette hozzá.

El Paso közvetlenül a mexikói-amerikai határon fekszik, átellenben Ciudad Juárezzel. Számos mexikói naponta ingázik a határon keresztül munkahelyére vagy egyszerűen csak bevásárolni.

A mexikói külügyminiszter a Twitteren bejelentette azt is, hogy El Pasóba készül utazni hétfőn, hogy a lövöldözésben megsebesült áldozatokkal és a halottak hozzátartozóival találkozhasson, és biztosítsa őket Mexikó teljes támogatásáról.

A texasi-mexikói határ amerikai oldalán fekvő, döntően spanyolajkúak, mexikóiak lakta El Pasóban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, 20 ember halt meg és 26-an megsebesültek. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított.

Az első lövések eldördülése előtt mintegy fél órával Patrick Crusiusnak tulajdonított hosszú bejegyzés jelent meg az interneten. Az írásban a szerző tudatta: tette „válasz” lesz a spanyolajkúak tömeges bevándorlására, „inváziójára” a déli határon át. A bejegyzés a Kényelmetlen igazság címet viseli, és arra figyelmeztet, hogy a spanyolajkúak egyszer majd átveszik az amerikai gazdaság, később pedig a kormány irányítását is.

A legfrissebb értesülések szerint a halottak között hét, a sebesültek között kilenc mexikói van.

Az amerikai hatóságok a mészárlást belföldi terrorcselekményként kezelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában