NATO-kapcsolat

2019.08.30. 16:46

Újabb lengyel városokban állomásoznak majd amerikai katonák

Hat újabb lengyelországi településen állomásoztatnak amerikai katonákat a jövőben – jelentette be pénteken Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter.

„Megállapodtunk hat településben, és tárgyaltunk egy hetedikről” – mondta Blaszczak John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadóval közösen tartott sajtótájékoztatóján. Bolton a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából utazott Lengyelországba.

Részt vett volna a megemlékezések fő rendezvényén – vasárnap Varsóban – Donald Trump amerikai elnök is. Ő azonban lemondta a látogatást a Floridát fenyegető hurrikán miatt. A megemlékezéseken helyette Mike Pince alelnök vesz részt.

Júniusban Lengyelország megállapodást írt alá az amerikai katonai jelenlét növeléséről, egyebek között annak biztonsági következményeire hivatkozva, hogy Oroszország bekebelezte a dél-ukrajnai Krím félszigetet. Lengyelország emellett északkeleti részén határos Kalinyingrád orosz beékelődéssel, ahová Moszkva fejlett, atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétákat telepített.

A júniusi megállapodás értelmében ezerrel növelik a Lengyelországban nem állandó jelleggel állomásozó amerikai katonák létszámát. Az országban a NATO-erők keretében – rotációs rendszerben – átlagosan 4500 amerikai katona állomásozik. „Lengyelország az Egyesült Államok és a NATO kiemelkedő partnere” – jelentette ki Bolton a sajtóértekezleten, méltatva, hogy Varsó hazai össztermékének több mint 2 százalékát védelmi célokra költi.

Megerősítette, hogy Trump most elmaradó látogatását a lehető legkorábbra betervezik. Andrzej Duda lengyel elnök egyik tanácsadója szerint Trump várhatóan már a következő hónapokban Varsóba utazik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában