botrány

2019.09.14. 17:59

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a volt kongói egészségügyi minisztert

A volt minisztert szombaton őrizetbe is vették a hatóságok.

Az ebolajárvány megfékezésére szánt források hűtlen kezelésével gyanúsítják a Kongói Demokratikus Köztársaság volt egészségügyi miniszterét, akit szombaton őrizetbe is vettek a hatóságok.

Oly Ilunga csaknem egy évig felügyelte az ebolajárvány elleni küzdelmet, egészen idén júliusig, amikor az államfő bejelentette, hogy a tárcavezető helyett saját irányítása alá vonja a helyzet kezelését. A miniszter pár napon belül le is mondott.

Szeptember elején Ilunga ügyvédei elmondták: a volt egészségügyi minisztert kihallgatta a rendőrség az ebola elleni küzdelemben betöltött szerepével összefüggésben. Tagadták, hogy az egykori tárcavezető bármi törvénybe ütközőt követett volna el.

A tavaly augusztusban kitört járványt, az ország történetének második legpusztítóbb ebolajárványának tartják. Eddig több mint kétezer emberrel végzett a betegség, és jelenleg háromezer felett jár a fertőzöttek száma. Nemzetközi adományozók több mint 150 millió dollárt adtak a járvány megfékezésére az utóbbi egy évben, de az ENSZ szerint további több száz millió dollárra lenne még szükség.

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában