Szíria – OSDH

2019.09.10. 15:20

Orosz légitámadások értek egy várost Latakia tartományában

A légi csapások mellett a szíriai hadsereg szárazföldről ágyúzta a várost.

Az orosz légierő újabb légi csapásokat hajtott végre a Szíria északnyugati részén aktív dzsihadisták állásai ellen, tíz nappal a térségben kihirdetett tűzszünet után – jelentette a szíriai háború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet kedden.

Idlíb és a környékén Moszkva augusztus 31-én szüntette be a légi csapásokat, noha a tűzszünetet a szárazföldön többször megsértették.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint oroszok két légi csapást hajtottak végre Latakia tartományban található Kabani városban.

Az al-Maszdar al-Arabí nevű hírportál szerint a légi csapások mellett a szíriai hadsereg szárazföldről ágyúzta a várost. A hírportál úgy tudja, a kormánykatonák legfontosabb célpontjai azok az alagutak, amelyek segítségével az itt működő dzsihadista csoportok ellátmányhoz jutnak.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a két csapás a tűzszünet felmondását jelenti-e.

Az elmúlt négy hónapban a szíriai hadsereg, orosz segítséggel, szinte folyamatosan tűz alatt tartotta a térséget, a támadásoknak pedig az OSDH szerint több mint 960 civil esett áldozatául.

Latakia északkeleti – Idlíbbel határos – része jelenleg a Haját Tahrír as-Sám (HTS) és a Turkesztáni Iszlám Párt (TIP) nevű dzsihadista csoportok ellenőrzése alatt áll.

A Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány orosz segítséggel áprilisban indított offenzívát az északnyugat-szíriai Idlíb és környéke visszaszerzéséért. E tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egyes területeit a HTS, illetve más kisebb dzsihadista milíciák, továbbá Ankara támogatását érvező törökbarát fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Damaszkusz nem titkolt célja az offenzívával az ország újraegyesítése Bassár el-Aszad elnök vezetése alatt.

Az ENSZ becslése szerint Szíria északnyugati részén jelenleg mintegy 3 millió ember él. Sokan a Szíria más területein folyó harcoktól, az orosz és iráni segítséggel támogatott kormányerők előrenyomulásától tartva menekültek a régióba az ország más részeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában