Tízszeres esetszám

2019.10.26. 13:39

Már Lengyelországban is terjed a kanyaró

A tavalyihoz képest a tízszeresére emelkedett a kanyarós megbetegedések száma Lengyelországban 2019-ben – áll a lengyel Országos Közegészségügyi Intézet (NIZP-PZH) legújabb jelentésében.

Az intézet adatai szerint idén januártól október 15-ig 1370 megbetegedést jelentettek, míg tavaly ez a szám ugyanebben az időszakban csupán 134 volt. Hivatalos adatok szerint 2018-ban Lengyelországban összesen 339-en betegedtek meg kanyaróban, 2017-ben pedig 63-an.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy augusztusi jelentésében már rámutatott arra, hogy a kanyarós megbetegedések száma világszerte emelkedett: július végéig 182 országban mintegy 365 ezer esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen. A WHO májusban azt közölte, hogy

Európában 2019 első két hónapjában a legtöbb kanyarós megbetegedést Ukrajnából jelentették, ahol járvány is kialakult, és a megbetegedések közül 13 halállal végződött.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a regisztrált kanyarós esetek száma csak a töredéke lehet a tényleges adatoknak. A szervezet becslései szerint

2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában