orosz vádak

2019.11.08. 11:00

Az USA nem fejleszt hiperszonikus nukleáris fegyvereket

Hogy kutatásokat végeznek-e e téren, az más dolog az energiaügyi minisztérium államtitkára szerint.

Az Egyesült Államok nem fejleszt hiperszonikus nukleáris fegyvereket – jelentette ki csütörtökön újságíróknak az energiaügyi minisztérium államtitkára Washingtonban. Lisa Gordon-Hagerty, aki egyben az energetikai tárca mellett működő atombiztonsági hivatal (NNSA) vezetője, kijelentette, hogy egyes országoktól eltérően, nem foglalkoznak a hiperszónikus fegyverekkel. Más fegyverprogramokat tanulmányoznak, amelyek célja, hogy mit lehet tenni az ilyen eszközök ellen a légvédelem területén.

Arra kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok nem folytat-e kutatásokat az ilyen fegyverzetek megteremtése területén, azt felelte, a kutatás más dolog. Számukra egyelőre nem adtak ilyen felsőbb utasítást. Az Egyesült Államok korábban, az 1980-as években tanulmányozta ezt a kérdést, de jelenleg nem folyik ilyen kutatás.

Az amerikai hadászati nukleáris fegyverarzenál korszerűsítésének menetét kommentálva Gordon-Hagerty megerősítette, hogy a rábízott hivatalnál már megtörtént, titkosan kezelt mennyiségben a kis hatóerejű W76-2 nukleáris robbanótöltetek modernizálása, amelyek rendeltetése, hogy a tengeri állomásoztatású ballisztikus rakétákra szereljék. Ezen kívül – hangsúlyozta az államtitkár, az amerikai kormány szakértők a továbbiakban nem látnak semmilyen „nagyobb problémát” a B61-12 jelű amerikai atombombák korszerűsítésének megvalósításában.

Az NNSA véleménye szerint ez utóbbi program megvalósításában nem kell alapvető változtatásokat eszközölni – mondta az energiaügyi minisztérium államtitkára.

Orosz források szerint az Egyesült Államok a B61-es atombombákat átalakítja B61-12-esekre, a modernizálás költsége 8,4 milliárd dollár. A B61-12-esek pusztító ereje mintegy 50 kilotonna TNT-vel lesz egyenértékű. Ez a Hirosimára 1945-ben ledobott atombomba pusztító erejének több mint háromszorosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában