Iszlám Állam

2019.11.29. 06:20

Súlyos büntetéseket szabtak ki a terroristákra

A központi Federation téren akartak machetékkel az embereknek rontani és pokolgépeket robbantani.

Egy ausztrál bíróság pénteken súlyos büntetéseket szabott ki három férfira, akik az Iszlám Állam terrorszervezet ihletésére 2016 karácsonyán Melbourne belvárosában terveztek merényleteket.

Victoria állam legfelsőbb bírósága

28 év és hat hónap börtönre ítélte a 27 éves Ahmed Mohamedet és a 29 éves Abdullah Chaaranit, akik a központi Federation téren akartak machetékkel az embereknek rontani és pokolgépeket robbantani.

A harmadik vádlottat, a merénylet kitervelésében rövidebb ideig részt vevő, 24 éves

Hamza Abbast 22 év szabadságvesztésre ítélték, leghamarább ugyanakkor 16 év hat hónap börtön letöltését követően kerülhet feltételesen szabadlábra.

A helyi sajtó szerint a hosszadalmas per folyamán ismertté vált, hogy

a férfiak machetéket, pokolgépek készítéséhez szükséges anyagokat vásároltak, és lőfegyvereket is megpróbáltak beszerezni a tervbe vett mészárláshoz.

Az ügyben eljáró Christopher Beale bíró, akit az ABC helyi hírtelevízió idézett, a 2016-os merénylettervet „a társadalom alapvető értékei elleni támadásnak” minősítette. Mint mondta,

a három férfi az Iszlám Állam ideológiájának bűvkörébe került.

„Többé-kevésbé mindegyikőjük az Iszlám Államot és az erőszakos dzsihádot támogató anyagokat keresett az interneten” – hangsúlyozta.

„Szemléletmódjuk annyira eltorzult, hogy kezdték elhinni, ártatlan civilek tömeges lemészárlása Allahnak kedves, dicsőséges tett. Ennek a hiedelemnek az ostobasága csak a rosszindulatú mivoltával érhet fel”

- fűzte hozzá a bíró.

A meghallgatáson az Egyiptomból gyermekkorában Ausztráliába bevándorló Mohamed elmondta, hogy

azért csatlakozott a terrortámadás kiterveléséhez, mert „menőnek” tartotta az Iszlám Államot.

Hozzátette: most már megveti a dzsihadista szervezetet, és csak azért volt továbbra is az összeesküvés részese, mert félt kiszállni. Chaarani szintén azt hangoztatta, hogy szakított a szélsőségesek ideológiájával. Mohamed és Chaarani azt állították, hogy deradikalizálódásuk érdekében erőfeszítést tettek.

Mohamed és Chaarani ellen nem ez az első ítélet, amelyet terrorvádakkal kiszabtak. Jelenleg 22 évben megállapított börtönbüntetésüket töltik, mert gyújtóbombát helyeztek el egy melbournei síita mecsetben hetekkel a karácsonyra tervezett terrortámadás előtt.

Az összeesküvők fejét, a 25 éves Ibrahim Abbast, Hamza testvérét, már tavaly 24 év börtönre ítélték. Tervének része volt, hogy fivérére öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal megrakott mellényt ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában