támogatás

2019.12.28. 11:52

Gyermekvédelmi akcióterv készül 2020-ban

Új elemekkel bővül jövőre a magyar családpolitika.

Óriási lehetőség rejlik a magyar családpolitikában – vélekedett az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

Novák Katalin azt mondta, 150 ezer olyan pár él Magyarországon, amely szeretne gyermeket, de egészségi okok miatt akadályokba ütközik a családalapítás során.

A kormány azt tűzte ki célul, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért segíteni akar a meddőségi problémákkal küzdő embereken – hangoztatta.

Emelték a meddőségi kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek dotációját, bővíteni fogják a támogatott vizsgálatok és orvosságok körét – sorolta. Hozzátette: egységes protokollt vezetnek be, továbbá létrejön egy olyan központ, amely összefogja az információkat és tájékoztatást ad.

Közölte, hogy az állam korábban öt beültetést finanszírozott. Ez úgy módosult, hogy további gyermekek esetében gyermekenként újabb négy beavatkozást biztosít. Novák Katalin nemzetközileg egyedülállónak nevezte az intézkedést.

A kormány célja, hogy lehetőleg megelőzze a meddőségi problémákat, ha viszont erre nincsen mód, akkor legalább idejében felismerje azokat – mondta.

Arra a kérdésre felelve, hogy miért a még csupán 22 éves Rácz Zsófiát kérte fel új helyettesének, az államtitkár azt mondta: ő alkalmas a pozícióra. A feladat, hogy valaki képviselje az ifjúságot, legyen a hangja, és erre egy valódi fiatal képes a leghitelesebben – fűzte hozzá.

Novák Katalin felidézte, hogy a négygyermekes anyáknak januártól nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Ilyen intézkedésre nincs nemzetközileg példa

- jelentette ki.

Elindul továbbá a nagyszülői gyermekgondozási díj – tette hozzá.

Lehetnek még új elemek, ezekről azonban csupán jövőre tudnak többet mondani – közölte az államtitkár.

Novák Katalin a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, hogy gyermekvédelmi akcióterv készül 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában