kanyaró

2019.12.16. 23:20

Már több mint hetven halottja van a járványnak Szamoán

A kormány a november közepén elrendelt szükséghelyzet értelmében iskolákat és egy egyetemet is bezárt.

Legalább 73 ember, többségében gyerek halt meg Szamoán a múlt hónap óta a kanyarójárvány miatt – közölte hétfőn a csendes-óceáni szigetország kormánya.

A szamoai egészségügyi minisztérium helyi idő szerint hétfő reggeli jelentése szerint 5267 kanyarós megbetegedést jegyeztek a járvány kezdete óta. A tárca szerint a lakosság 93 százalékát oltották be december 15-ig.

Szamoán a hónap során házról házra járó oltókampányt folytattak a kanyaró ellen. A hatóságok arra kérték a be nem oltott lakosokat, hogy helyezzenek ki vörös zászlót házaikra az oltókampány segítése érdekében.

A kormány a november közepén elrendelt szükséghelyzet értelmében iskolákat és egy egyetemet is bezárt, és megtiltotta, hogy a 19 évesnél fiatalabbak nyilvános rendezvényeket látogassanak.

Az új-zélandi rádió (RNZ) híradása szerint a mostani kanyarójárvány kiindulási pontja vélhetően Új-Zéland volt, de a járvány mostanra a csendes-óceáni térség más országaira, köztük a Fidzsi-szigetekre és Tongára is átterjedt. A járvány a legsúlyosabban az alacsony, 28 és 40 százalék közötti oltási arányú Szamoát érintette az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e havi jelentése szerint kanyarójárványok vannak a világ minden régiójában, november elejéig több mint 413 ezer kanyarós esetet jelentettek a tavalyi egész év során feljegyzett 353 ezer megbetegedéshez képest. A WHO szerint a növekedés oka a „megfelelő immunizálás hiánya” a világ legszegényebb országainak némelyikében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában