gyilkosság

2019.12.23. 09:21

Tálibok végeztek Afganisztánban egy amerikai katonával

Meggyilkolták az Egyesült Államok afganisztáni kontingensének egyik katonáját hétfőn, a támadás a tálibok vállalták magukra.

Az üggyel kapcsolatos hivatalos amerikai közlemény a részletekre nem tér ki, csupán annyit közöl, hogy a katona szolgálatteljesítés közben vesztette életét.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül azt állította, hogy a csoport az észak-afganisztáni Kunduzban robbantott fel egy amerikai járművet, majd fegyveres harc bontakozott ki a tálibok és az amerikai biztonsági erők között.

A mostani támadással húszra emelkedett az idén Afganisztánban meggyilkolt amerikai katonák száma.

Az ázsiai országban a NATO által vezetett Eltökélt Támogatás nevű misszió keretében több mint 20 ezer külföldi katona állomásozik. A misszió feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.

Idén Washington Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel megbízott különmegbízottja vezetésével Dohában tárgyalásokat kezdett a kabuli kormány ellen lázadó tálibokkal. December közepén azonban Khalilzad bejelentette, „rövid szünetet” tartanak a megbeszélésekben, miután a lázadók megtámadták a legnagyobb afganisztáni amerikai támaszpontot, és megöltek két polgári lakost.

Afganisztánban néhány éve felbukkant az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is, amely azóta szintén több merénylet elkövetőjeként jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik