Ukrán repülő

2020.01.10. 20:53

Irán hozzáférést biztosított Ukrajnának a feketedobozokhoz

Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

„Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezíti a vizsgálatot” – fejtette ki.

Előzőleg egy olyan hír látott napvilágot, hogy a helyi hatóságok buldózerekkel láttak hozzá a roncsok eltakarításához, ami arra a gyanúra adott okot, hogy a bizonyítékok megsemmisítése folyik.

Prisztajko elmondta, Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. „Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)” – tette hozzá Prisztajko.

A külügyminiszter előzőleg azt is közölte, hogy Ukrajna fontos adatokat kapott az Egyesült Államoktól a légi katasztrófáról.

Végezetül leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök stábjának oldalán egy bejegyzés jelent meg, miszerint „nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól”. A közlemény megismétli Zelenszkij szavait, amely szerint

nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem.

„A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz” – írták.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán szerint a hajtómű hibája okozhatta a balesetet. Több nyugati vezető politikus szerint azonban „valószínűleg” rakétatalálat érhette a gépet.

Az iráni hatóságok felkérték az amerikai Boeing gyár, továbbá Franciaország és Kanada szakértőit, hogy az ukrán tisztviselők mellett vegyenek részt a szerencsétlenség okának a kivizsgálásában.

„Teljes körű és átlátható vizsgálatra van szükség a katasztrófa ügyében, mert ha ez elmarad, az súlyos bizalomvesztéssel jár Teherán számára” – jelentette ki a német külügyminiszter Brüsszelben.

Heiko Maas a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri ülésen vesz részt a belga fővárosban. Érkezésekor adott nyilatkozatában hangsúlyozta, minden fél felismeri, hogy el kell kerülni a helyzet elmérgesedését, valamint azt, hogy mihamarabb párbeszédre van szükség.

Justin Trudeau kanadai kormányfő azonban csütörtöki torontói sajtótájékoztatóján azt mondta, hírszerzési információk alapján „nagyon valószínű”, hogy iráni föld-levegő rakétával lőtték le kedden Teherán közelében az ukrán utasszállító repülőgépet.

Kanada legkevesebb 63 állampolgárát veszítette el a katasztrófában, a rajta utazó 167 utasból 138 Kanadába utazott volna tovább. Emiatt Trudeau szerdán azt mondta: Kanada elvárja, hogy jelentős szerepet kapjon a szerencsétlenség iráni kivizsgálásában.

Pénteken pedig Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogalmazott úgy, az ukrán repülőgép szerdai teheráni katasztrófájára vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy „úgy hisszük, valószínűsíthetően iráni rakéta lőtte le” a gépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában