Kötelezettség

2020.01.13. 22:35

Letette az esküt az Európai Bizottság új testülete

Hivatali esküt tettek az Európai Unió Bírósága előtt az Európai Bizottság biztosi testületének tagjai és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Luxembourgban.

Luxembourg, 2020. január 13. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottságnak (EB) a szomszédság- és bõvítéspolitikáért felelõs tagja az új összetételû uniós testület tagjainak hivatali eskütételén az Európai Unió Bíróságának luxembourgi székhelyén 2020. január 13-án. A biztosok kötelezettséget vállaltak arra, hogy tiszteletben tartják az uniós szerzõdéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját, feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek maradnak, és az unió általános érdekében járnak el. MTI/EPA/Julien Warnand

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A ceremónián jelen volt Henrik luxemburgi nagyherceg, valamint Fernand Etgen, a nagyhercegség képviselőházának elnöke és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is.

Az esküt minden uniós biztos az anyanyelvén mondta el.

A szöveg szerint a brüsszeli bizottság elnöke és a biztosok kötelezettséget vállaltak arra, hogy hivatali kötelezettségeik teljesítése során tiszteletben tartják az uniós szerződéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját.

Feladataikat teljes mértékben függetlenül, az unió általános érdekében eljárva látják el.

Ennek során nem kérnek, és nem fogadnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől. Tartózkodnak a hivatali kötelezettségeik jellegével vagy feladataik ellátásával összeegyeztethetetlen bármilyen cselekedettől.

A biztosok kijelentették azt is: tudomásul veszik, hogy

az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében hivatali kötelezettségeiket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania, és nem kísérelhetik meg, hogy az uniós bizottság tagjait feladatuk ellátása során befolyásolják.

Kötelezettséget vállaltak továbbá arra is, hogy hivatali idejük alatt és annak lejárta után tiszteletben tartják a hivatalukból eredő kötelezettségeket, és különösen azt, hogy megbízatásuk megszűnését követően feddhetetlenül és tartózkodóan járnak el kinevezések vagy előnyök elfogadásával kapcsolatban.

Az új összetételű Európai Bizottság – amelyet a korábbi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen vezet – december elsején lépett hivatalba. Magyar tagja, Várhelyi Olivér a szomszédság- és bővítéspolitikáért felel.

Az EU-t elhagyni készülő Egyesült Királyság már nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú.

Az Európai Bizottság legfőbb feladata, hogy a „szerződések őreként” betartassa a közösségi jogot, emellett ez az egyetlen intézmény, amely javaslatokat tehet új uniós jogszabályok megalkotására. A brüsszeli testületbe minden tagállam kormánya egy-egy főt jelölhet, akik aztán kinevezésüket követően szigorúan nem hazájukat képviselik, hanem az összeurópai érdeket kötelesek szem előtt tartani, munkájukat függetlenül kell végezniük.

Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottságnak (EB) a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagja az új összetételű uniós testület tagjainak hivatali eskütételén az Európai Unió Bíróságának luxembourgi székhelyén 2020. január 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában