ma voksolnak

2020.01.26. 13:52

Országos tesztnek számít az olasz tartományi választás

Az északi Emilia Romagna és a déli Calabria tartományban zajló választások jelentős belpolitikai fordulatot idézhetnek elő a Matteo Salvini vezette jobboldal és a kormánypárti Demokrata Párt (PD) irányította baloldal versenyének eredményétől függően.

Reggel hét órakor nyíltak meg az urnák az északi Emilia Romagna és a déli Calabria tartományban, ahol este 11-ig tartanak a választások.

Az Il Messaggero napilap úgy vélte, a tartományi választások eredményének kihirdetése után „semmi sem lesz olyan mint régen”.

Ha a Matteo Salvini vezette jobboldal győz, előrehozott választásokat fog szorgalmazni.

Vereség esetén a PD sem engedheti meg magának a kormányzás folytatását, hiszen ezzel a folyamatos felmorzsolódást kockáztatja.

Baloldali győzelem esetén is fordulat várható, mivel a PD kormányátalakítást fog követelni saját pozícióinak növelésére.

Sok függ a PD és a Liga közötti különbség mértékétől is, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szereplésétől, melyet 10 százalék alatt mértek.

Az utoljára január 10-én közölt felmérések Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje Jole Santelli biztos előnyét mutatták a baloldali Pippo Callipóval szemben. Emilia Romagnában fej-fej melletti verseny várható a baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök Stefano Bonaccini és a Liga jelöltje Lucia Borgonzoni között.

A figyelem Emilia Romagnára irányul, hiszen a tartomány 1970 óta a baloldal irányította: a jobboldal győzelme megerősítené az Umbriában október végén bekövetkezett politikai fordulatot, vagyis hogy az eddig „vörös” régiók átállnak jobboldalra.

Emilia Romagnában a tavalyi EP-választásokat már a Liga vezette jobboldal nyerte 44,3 százalékkal.

Az eredményt befolyásolhatja a részvételi arány, amely a 2014-ben 37,7 százalékos volt Emilia Romagnában.

Az urnák 23 órai lezárása után közlik az első exit poll eredményeket, a politikusok első nyilatkozatai éjszaka, végleges eredmények pedig hétfőn várhatók.

A két tartományban összesen 5,5 millió szavazásra jogosult személyt várnak az urnákhoz, többségük nő.

A pártok vezetői közül senki sem szavaz, mivel nem ezekben a tartományokban élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában