Forrongó Irán

2020.01.18. 08:52

Trump odamondott Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésében azt üzente Ali Hameneinek, hogy csínján bánjon a szavaival.

Az elnök „úgynevezett legfőbb vezetőnek” nevezte Hameneit, aki – mint fogalmazott – a utóbbi időkben „nem is volt olyan legfőbb”. Szemére hányta, hogy szerinte „csúnya dolgokat” mondott az Egyesült Államokról és Európáról.

Twitter-bejegyzésében Donald Trump azt is írta, hogy az iráni gazdaság szerinte összeomlóban van, és az irániak szenvednek.

„Nagyon óvatosan kell bánnia a szavaival!” – írta Trump.

Ali Hamenei pénteken Teheránban a szokásos heti nagyimán bírálta a többi között az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat is. Azt mondta, hogy Trump hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérleteiben. Az amerikai elnök szerinte nem akar mást, mint „mérgezett tőrrel hátba szúrni” az iráni népet.

A nyugat-európai államokról azt mondta, hogy „nem tudják térdre kényszeríteni” Iránt. Külön kitért az Egyesült Királyságra, Franciaországra és Németországra is, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását. Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.

Amerikai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy az ajatollah hangsúlyozta: meglehet, hogy Irán harca a határokon kívülre is kiterjed.

Nem sokkal a mikroblog-bejegyzés közzététele után az elnök perzsa nyelven is megjelentette bejegyzését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában