bűncselekmény

2020.01.28. 13:49

Unokázós bűnszervezetet számolt fel a budapesti rendőrség

A szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket.

Úgynevezett unokázós bűncselekményekre, vagyis idős emberek megtévesztésével elkövetett csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK); a szervezet tagjai 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől több mint 43 millió forint értékben csaltak ki készpénzt, illetve ékszereket – közölték rendőrségi vezetők keddi fővárosi sajtótájékoztatójukon.

Bukovics Péter, a BRFK nyomozó főosztályának vagyonvédelmi osztályvezetője elmondta: 2018-ban hoztak létre kifejezetten erre a bűncselekménytípusra nyomozócsoportot; korábban a kerületek külön-külön nyomoztak ezekben az ügyekben.

Nehezítette a munkájukat az, hogy sok bűncselekményre csak később derült fény, az áldozattá váló idős emberek ugyanis annyira szégyellték azt, hogy becsapták őket, hogy sokszor szeretteik előtt is eltitkolták a történteket és csak hetekkel később tettek feljelentést – közölte.

A mostani esettel összefüggésben hangsúlyozta: az idős emberek, amikor jellemzően a késő esti órákban megcsörrent a telefonjuk, nehezen tudták megítélni, hogy vajon tényleg bajba került-e a rokonuk.

Nagy-Kovács Dávid, a BRFK betörési alosztályvezetője elmondta, bűnszervezetben, üzletszerűen, időskorúak sérelmére elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést az ügyben, ezért akár 16 év szabadságvesztés is kiszabható.

A bűnszervezet azonosított tagjai közül többen – főleg a csoport nő tagjai – rokoni kapcsolatban állnak. A csoport élén egy testvérpár, a jelenleg is körözés alatt álló Lakatos Mária Ilona és Horváth Marina, valamint a szintén körözés alatt álló élettársaik, Németh Csaba és Horváth Ernő voltak, akik jellemzően a telefonhívásokat bonyolították. A csoport egyik tagja, Borsódi Ferenc – kihallgatása után – ismeretlen helyre távozott, így ellene is körözést adtak ki. A többi gyanúsított közül tízen letartóztatásban vannak, hatan pedig bűnügyi felügyelet alatt.

A csalók az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazták: a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel egy angliai telefonszámról, az időskorúak unokájának, rokonának adva ki magát. A telefonáló azt állította, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A pénz sürgősségére több verziót is kitaláltak a csalók: volt, amikor az álrokon arra hivatkozott, hogy egy drága autót tört össze, és a kár azonnali kifizetésével nem indul ellene rendőrségi eljárás, de volt olyan eset is, amikor azt mondta a hívó, hogy meg fogják verni, és nem engedik el addig a helyszínről, amíg az okozott kár összegét nem fizeti ki.

Az álrokonok a közvetlen találkozásokat úgy kerülték el, hogy meggyőzték a sértetteket, hogy ők maguk nem tudnak a pénzért, esetleg ékszerekért elmenni, hanem egy ismerősüket küldik el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelyik a pénz elosztotta, illetve eljuttatta a szervezet irányítóinak. A nyomozók a futárokat több esetben a bűncselekmény elkövetése közben fogták el, amikor a pénzért mentek. Nagy-Kovács Dávid ismertetése szerint a futárok közt két fiatalkorút is elfogtak, a pénz szétosztása miatt pedig a pénzmosás bűncselekményét is meg tudták állapítani.

Az MTI kérdésére közölte: a bűnszervezet tagjai között volt olyan, aki beismerő vallomást tett.

Az ügyben a nyomozók a szervezet tagjaitól az elfogások során 8,5 millió forintot foglaltak le, így a kicsalt összegeket több sértettnek is vissza tudták adni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában