szilencium

2020.02.21. 10:46

Kabul egyhetes fegyverszünetben egyezett meg a tálibokkal

Abban reménykednek, hogy akár 80 százalékkal is csökkenthetnek az erőszakcselekmények a szóban forgó időszakban.

Egyhetes fegyverszünetben egyeztek meg az afgán és a nemzetközi erők a kormányellenes tálibokkal, amely február 22-én 0 óra 0 perckor veszi kezdetét – jelentette be Dzsávíd Fajszal, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője pénteken.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter múlt héten bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a tálibok megegyeztek egy hétnapos afganisztáni fegyverszünetben.

„Bízunk benne, hogy az erőszak csökkentése a harcok felfüggesztéséhez és tartós békéhez vezet majd Afganisztánban” – húzta alá Fajszal.

A szóvivő abban reménykedik, hogy akár 80 százalékkal is csökkenthetnek az erőszakcselekmények a szóban forgó időszakban.

Ugyanakkor afgán katonai tisztségviselők a múltban leszögezték, hogy a biztonsági erők ezekben az időszakokban is fenntartják maguknak a jogot egy esetleges tálib támadást követő ellencsapásra.

A tűzszünetet hetekig tartó tárgyalások előzték meg.

Az erőszak csökkentése lehetővé teheti, hogy Washington aláírja az amerikai csapatok kivonásáról szóló egyezményt a felkelőkkel biztonsági garanciákért cserébe.

Kedden egy magas rangú afgán képviselő azt mondta, hogy az erőszak sikeres csökkentését követően február 29-én aláírhatják az amerikai-tálib megállapodást Katar fővárosában, Dohában. A tálibok megerősítették ezt az információt, és Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja is óvatos derűlátásának adott hangot.

Az egyezmény megkötését követően kezdetét veheti a tárgyalás a kabuli kormány és a lázadók között. A szélsőséges tálibok eddig nem voltak hajlandóak megbeszéléseket folytatni az afgán politikusokkal arra hivatkozva, hogy ők csak Washington bábjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában