béke

2020.03.12. 17:23

Ankara és Moszkva nagyrészt megállapodott az idlíbi tűzszünet részleteiről

Törökország nagyrészt megállapodott az Ankarában tárgyaló orosz katonai küldöttséggel a szíriai Idlíb tartományban múlt péntek óta érvényben lévő tűzszünet részleteiről – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi minisztert idézve.

A beszámoló szerint a tárcavezető jelezte: kedd óta egy orosz delegáció folytat megbeszéléseket a török fővárosban Szíriai ügyében és még zajlanak az egyeztetések.

Törökország és Oroszország ellentétes oldalán áll a szíriai konfliktusban, Ankara az úgynevezett mérsékelt felkelőket, míg Moszkva a damaszkuszi vezetéshez hű erőket támogatja.

Akar arról számolt be, hogy a fegyvernyugvást betartják, nem észlelnek támadásokat az ellenség részéről. Emlékeztetett, hogy a múlt heti török-orosz megállapodás értelmében március 15-én megkezdődik a közös őrjárat a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén. Hozzátette: jelenleg a felek ennek részleteiről folytatnak eszmecserét.

Akar mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy ha az ellenség támadásai megélénkülnének, a tűzszünet pedig összeomlana, akkor Törökország onnan folytatná a március 1-jén indított Tavaszi Pajzs fedőnevű hadműveletet a szíriai kormánycsapatok ellen, ahol múlt pénteken, a tűzszünet életbe lépésével abbahagyta.

A fegyvernyugvásról Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyezett meg múlt csütörtökön Moszkvában. A lépést megelőző hetekben egyre hevesebb harcok alakultak ki Idlíbben a török hadsereg és a damaszkuszi erők között. Az összecsapások többtucatnyi török és több száz szíriai katona életét követelték. Január 27-én egy légicsapásban legkevesebb 36 török katona halt meg.

A fokozódó atrocitások ugyanakkor azt is eredményezték, hogy a térségben lakók közül csaknem egymillióan váltak otthontalanná és igyekeztek menedéket találni a török határ közelében, újabb menekülthullámmal fenyegetve a kis-ázsiai országot.

A tűzszüneti megállapodás nyomán a felek egyéb intézkedések mellett egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak az M4-es autópálya mentén, amelyet orosz-török őrjáratok felügyelnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában