Ostrom alatt áll Európa

2020.03.11. 21:36

Könnygázzal oszlatták a görög biztonsági erők a migránsokat

Ismét kiéleződött a helyzet a görög-török határon.

EDIRNE, TURKEY - MARCH 11: Greek security forces use tear gas to disperse asylum seekers in the region between the Kastanies and the Pazarkule border gates on March 11, 2020. Thousands of asylum seekers have since flocked to Turkey’s Edirne province which borders Greece and Bulgaria to make their way to Europe. Elif Ozturk / Anadolu Agency

Forrás: AFP

Fotó: Elif Ozturk

Könnygázzal oszlatták szerda délután a görög biztonsági erők a görög-török határkerítésen át török oldalról gyújtóeszközöket hajigáló migránsokat.

Az illegális bevándorlók emellett megpróbálták ledönteni a határkerítést is.

A görög sajtóban megjelent felvételeken látható volt, hogy az este felé több helyen tűz ütött ki, és hallani lehetett a határkerítés felett átlőtt villanó- és könnygázgránátok hangját.

A Kathimerini című napilap a görög vezérkarra hivatkozva arról is beszámolt, hogy állítólag két török F-16-os vadászbombázó az Évrosz határfolyó térségében behatolt a görög légtérbe, s alacsony – mindössze pár száz méteres – magasságban repültek. Az újság feltételezése szerint Ankara így akarja ismét felszítani a feszültséget az utóbbi napok viszonylagos nyugalmát követően. Szerda reggel a tengeren is történt egy kisebb incidens a török parti őrség egyik hajója orral ütközött a görög parti őrség egyik hajója fedélzeti korlátjának Kósz szigetének közelében. A történtekben senki sem sérült meg.

Recep Tayyip Erdogan szerdán Ankarában a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik fellépnek a Törökországból az Európai Unióba igyekvő illegális migránsokkal szemben, miután az ankarai vezetés február 29-én úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. A török elnök szerint az elmúlt csaknem két hétben körülbelül 150 ezer migráns érkezett a török-görög szárazföldi határhoz. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában