Járvány

2020.03.10. 08:19

Újabb országok függesztik fel olaszországi repülő- és hajójárataikat

Marokkó, Tunézia és Albánia is bejelentette, hogy felfüggeszti közlekedési összeköttetéseit Olaszországgal, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed az új koronavírus-járvány.

Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói miniszterelnök kedden hajnalban tette közzé, hogy országa leállít minden Olaszországba irányuló vagy onnan érkező közlekedési járatot.

Tekintettel a koronavírus olaszországi terjedésére, Marokkó kormánya úgy döntött, hogy további értesítésig felfüggeszti ezeket a járatokat

írta Twitter-felületén az észak-afrikai ország kormányfője.

A rabati kormány erről néhány órával azután döntött, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette: egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, miután a megerősített olasz koronavírusos esetek száma már meghaladta a 9 ezret, a halálos áldozatoké pedig 483-ra emelkedett.

A kedd reggel életbe lépő intézkedés a jelenlegi tervek szerint április 3-áig tart, addig Olaszország-szerte szünetel az oktatás is.

Marokkóhoz hasonlóan Tunézia is bejelentette az Olaszországba irányuló vagy onnan érkező repülő- és hajójáratok felfüggesztését. A tuniszi kormány emellett úgy döntött, hogy a jövő hétfőtől esedékes iskolai szünetet már csütörtöktől megkezdik mondta el hétfőn az egészségügyi miniszter.

Tunézia előzőleg arról számolt be, hogy az országban újabb három koronavírusos fertőzést találtak. Az ismert esetek száma ezzel ötre emelkedett, és ebből négy fertőzött nemrég érkezett Olaszországból.

Albánia, amely hétfőn számolt be az első koronavírus-fertőzéses eseteiről két Olaszországban járt férfiról és egyikük négy családtagjáról a történtek alapján szintén arra a döntésre jutott, hogy április 3-ig leállítja a repülő- és kompjáratokat. A tiranai bejelentés akkor még csak a hétfőig karantén alá vett észak-olaszországi térségre és városokra vonatkozott.

A fertőzéses eseteket ismertető egészségügy-minisztérium közölte, hogy

eddig 77 tesztet végeztek el az országban, és a beazonosított hat fertőzöttön semmilyen különös tünetet nem tapasztaltak.

A járványveszély miatt az albán kormány óvintézkedésként két hétre bezáratta az iskolákat is.

Több mint 400 ezer albán él az Adriai-tenger túloldalán lévő Olaszországban, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed a betegség.

Az új típusú koronavírus-járvány (Covid-19) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma a hétfői összesítések szerint világszerte meghaladja a 110 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány már több mint száz országot ért el, és leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed, miközben Kínában a hivatalos adatok szerint csökkenésnek indult a napi új esetek száma.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavir[email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában