Járvány

2020.05.05. 06:29

Epidemiológus: ez nem sprint, hanem maraton lesz

A járvány akkor cseng le, ha a lakosság átfertőzöttsége eléri, illetve meghaladja az 50-60 százalékot – mondta a szakember.

A pandémia mostani, második fázisa az intézkedések finomhangolásáról fog szólni annak érdekében, hogy miközben a gazdaság újraindul, a járványt is féken tudjuk tartani és az egészségügyet se terheljük túl. Ez nem lesz egyszerű, főleg, hogy hosszabb távon együtt kell élnünk a vírussal – írja a Magyar Nemzet egy hétfői szakkonferencián elhangzottak alapján.

Mindenkit az izgat, hogy meddig fog ez tartani. Erre senki nem tud biztosat felelni, mert óriási a bizonytalanság. Még a nyarat sem látjuk előre, ugyanúgy stagnálhat a fertőzöttek aránya, mint ahogyan meg is ugorhat. Egy biztos, ez nem sprint, hanem maraton lesz – fogalmazott Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai Projektének epidemiológusa a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság online konferenciáján.

Elmondta: egy koronavírus-fertőzött átlagosan 2-2,5 embert fertőz meg. A járvány akkor cseng le, ha a lakosság átfertőzöttsége eléri, illetve meghaladja az 50-60 százalékot. Ettől még nagyon messze vagyunk, és védőoltás nélkül ezt nem is fogjuk elérni belátható időn belül. Hozzátette, hogy a jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus-fertőzést csaknem felerészben egészségesnek tűnő vagy minimális tünetet produkáló emberek terjesztik, ezért is nagyon fontos a széles körű maszkhasználat.

Különösen, hogy a kontaktuskutatások szerint, míg az idősek komolyan vették a korlátozásokat, és minimalizálták a társas érintkezést, addig a 65 év alatti krónikus betegek ugyanannyi emberrel találkoznak, mint akiknek nincs ismert betegségük, holott a vírus rájuk nézve is fokozott kockázatot jelent.

A szakember arról is beszélt, hogy a 3035 megerősített Covid-19 eset 30,6 százalékos megbetegedési arányt jelent, de az egészségügy dolgozók körében ez az arány ennek a tízszerese: a járványban eddig 414 egészségügyi dolgozó érintett a százezerből. Ezért az ITM csapata az ápolók, orvosok rendszeres tesztelését javasolja a kórházi járványok megakadályozása érdekében.

Ugyanezen okból indokoltnak tartanák a víruspozitív, illetve negatív fekvőbetegek elkülönítését, leginkább járványkórházakba, illetve tisztakórházakba, még akkor is, ha – tette hozzá -, tisztában vannak azzal, hogy ez speciális ellátási formák esetében nem egyszerű. A rendszeres szűrést – mégpedig nem a gyorsteszteket, hanem a megbízhatóbb pcr-teszteket – nemcsak az egészségügyben, hanem az összes bentlakásos intézményben és a hajléktalanszállókon dolgozóknál is szorgalmazzák.

Az epidemiológus általában lényegesen nagyobb számban látná indokoltnak a szűrést, mint mondta, jelenleg csak 10 fertőzöttből egyet tudunk ezzel a módszerrel megfogni, ami azt jelenti, hogy 9 embernél nem tudjuk megszakítani érdemben a fertőzési láncot, ami komoly kockázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában