döntött a Kúria

2020.05.12. 17:14

Kifizettetnék a százmillió forintot a gyöngyöspatai romáknak

A Kúria szerint nincs jogszabályi lehetőség a nem vagyoni kártérítésre a gyöngyöspatai romák ügyében, s a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés.

A legfőbb bírói fórum tárgyaláson kívüli eljárásában hozott ítéletével fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla azon jogerős ítéletét, amely a cigány tanulók jogellenes elkülönítésében és részükre

alacsonyabb szintű oktatás nyújtásában megnyilvánuló személyiségi jogsértés miatt 60 felperes részére, mintegy százmillió forint összegű nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a helyi önkormányzatot, az érintett általános iskolát, valamint az illetékes tankerületi központot

- tudatta a Magyar Nemzet.

A portál az írja,

az alperesek a felülvizsgálati kérelmükben azt kérték, hogy pénzfizetés helyett természetben, az általuk felajánlott pótlólagos képzés, oktatás formájában teljesíthessék kártérítési kötelezettségüket.

Amennyiben erre nem lenne lehetőség, a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését is kérte, ám a Kúria erre sem látott alapot.

Mint ismert, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézete több tízmillió forinttal támogatta a gyöngyöspatai általános iskola ellen szegregációs pert indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítványt az elmúlt közel húsz évben – fogalmazott a Magyar Nemzet.

A Debreceni Ítélőtábla

annak ellenére ítélt meg 100 millió forintot az érintett roma családoknak, hogy a diákok vallomásaiban meglehetősen sok ellentmondás volt.

Az alapítvány az elmúlt években egy tucat pert indított a vélt szegregáció miatt, s nem is titkolják, hogy céljuk a magyar állam elleni perek elindítása és a későbbi büntetés – összegezte a lap.

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a Kúria keddi ítéletét a gyöngyöspatai iskolaügyben.

A Kúria azt mondta ki: jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert.

Horváth László – aki a térség kormánypárti képviselője a parlamentben – az MTI-nek küldött videonyilatkozatában azt mondta: a Kúria sajnálatos módon elvetette a kártérítés oktatási-képzési formában történő megtérítését, és egyértelműen a 100 millió forintos kártérítés készpénzbeli kifizetése mellett foglalt állást.

Ez a döntés szerinte rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, és igazságtalan, mert „egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”.

A fideszes képviselő – akinek miniszterelnöki megbízottként feladata a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek feltárása és azok megoldását szolgáló javaslatok kidolgozása – azt közölte: mindent elkövet azért, hogy – akár törvénymódosítással is, de – „tegyük lehetetlenné azt, hogy a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában