erkölcsi sértés

2020.05.06. 20:49

Lefejezte húgát egy férfi párválasztása miatt Afganisztánban

Lefejezte húgát egy férfi az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban, miután a nő megpróbált elszökni általa választott párjával – közölték helyi tisztségviselők.

Szanáullah Róháni, a badahsáni rendőrfőnök szóvivője szerint a 20 év körüli nő párjával szombaton a Bahárak kerületi rendőrségre ment védelemért. A rendőrség közlése szerint a fiatal pár össze akart házasodni, de erre nem kapta volna meg a nő családjának áldását, mert a férfi szegényebb családból származott.

A nőért bátyja ment hétfőn a rendőrségre, ahol biztosította a rendőröket afelől, hogy húgának nem esik baja. Róháni szerint azonban a férfi a következő éjszakán megölte a lányt. A szóvivő szerint a családtagok mondták el a rendőrségnek, hogy a nőt bátyja ölte meg, aki ezt követően elmenekült.

A nő párját rendőri védelem alá helyezték. Róháni közölte: kerületbeli források arra mutatnak, hogy a húgát meggyilkoló férfi a kormányellenes, szélsőséges tálibok ellenőrzése alatt álló területen talált menedékre.

Afganisztán vidéki területein számos nőt tartanak jelenleg is szigorú családi kontroll alatt.

Az ilyen térségekben gyakran „erkölcsi sértésnek” tartják azt, ha fiatal, nem házas párok megpróbálnak megszökni a család engedélye nélkül.

Az ENSZ márciusi jelentése szerint számos nő esik továbbra is „becsületgyilkosság” áldozatául családtagjai által, akik úgy érzik, hogy női rokonuk „szégyent hozott a családra”. A gyilkosságokat gyakran nem jelentik, az elkövetők pedig gyakran büntetlenül maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában