Járvány

2020.05.19. 20:24

Merkely: egyedülálló volt Európában a magyar szűrés

A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, ez magas részvételi aránynak számít – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője

Budapest, 2020. február 24. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora beszél az ötezredik veseátültetést bejelentõ sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában 2020. február 24-én. A mûtétet egy 52 éves férfin hajtották végre február 9-én, a páciens a mûtét után tizenkét nappal hazamehetett. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában a 46 százaléka ment el a szűrésre – tette hozzá Merkely Béla az M1 kedd esti műsorában.

Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy

a szakemberek „tényleges, valós képet” tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát.

Hozzátette:

végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet.

Kitért arra is:

a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt „potenciálisan fertőzhető”, addig „nálunk 99 százalék ez a szám”, és „ez a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz” – mondta Merkely Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában