Trianon 100

2020.05.27. 19:31

Schiffer: aki nem tekinti sorstragédiának Trianont, az semmit nem ért meg a magyar tragédiákból

A volt politikus a román álláspontot éltető Bauer Tamásnak címezve kijelentette: az első világháborút lezáró békeszerződésekből egyenes út vezetett a második világháborúba.

Mint arról a PestiSrácok.hu is beszámolt, Bauer Tamás korábban arról értekezett, hogy a trianoni döntés tulajdonképpen igazságosabb helyzetet eredményezett, mint amilyenben Magyarország volt az első világháború előtt. Az SZDSZ egykori politikusa – aki manapság Gyurcsány kegyelemkenyerén él – szerint az az üdvös, ha a magyarok élnek kisebbségben a saját ősi földjükön. Erre reagált a kormánypártisággal ugyancsak nem vádolható Schiffer András, aki egyebek mellett arra emlékeztette Bauert, hogy a románok száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.

Aki nem tekinti sorstragédiának Trianont, az valójában semmit nem ért azokból a magyar tragédiákból, amik egyenesen következtek a békediktátumból a rákövetkező évtizedekben. Most azt írja Bauer Tamás: „Tragédiának a világháborúkat tekintsük, és ne a békeszerződéseket”. Csakhogy az első világháborút lezáró békeszerződésekből egyenes út vezetett a második világháborúba. S még valamit figyelmen kívül hagy Bauer: a románok területi igényeit a ’18 decemberi gyulafehérvári nyilatkozat alapján elégítették ki az imperialista hatalmak. Ebben egyebek közt ezt írták a románok: „Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.” Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak. – írta Facebook-bejegyzésében Schiffer András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában