felesége bűnrészes

2020.06.29. 16:33

Börtönbe kell vonulnia a volt francia kormányfőnek

Francois Fillont öt évre ítélte el a bíróság közpénzek elsikkasztása miatt.

Öt év börtönre ítélte hétfőn a közpénzek elsikkasztásában bűnösnek talált Francois Fillon volt kormányfőt a bíróság Franciaországban, ebből kettőt le kell töltenie, a maradék büntetés végrehajtását felfüggesztette a törvényszék.

A politikusnak emellett 375 ezer euró pénzbüntetést is meg kell fizetnie abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont. A politikus karrierjének a botrány vetett véget, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje kénytelen volt visszalépni a 2017-es elnökválasztástól, amelyet végül a centrista Emmanuel Macron nyert meg. Fillon az ítélet értelmében a következő tíz évben semmilyen választáson nem indulhat.

Fillon feleségét a sikkasztásban való bűnrészesként hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró(133 millió forint) pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A 2007 és 2012 között francia miniszterelnökként is szolgáló Fillonnak az emiatt kialakult botrány miatt kellett visszalépnie az elnökjelöltségtől, és a választást végül a centrista Emmanuel Macron nyerte meg.

Fillont azzal vádolták, hogy nemzetgyűlési képviselőként évtizedeken át fiktív módon, azaz csak papíron alkalmazta a feleségét parlamenti asszisztenseként, de a nő nem végzett tényleges munkát a felvett fizetésért.

„A fizetés nem állt arányban az elvégzett munkával” – állapította meg az ügyben eljáró bíró az ítélethirdetéskor. „Fillonnét egy haszontalan tisztségre fogadták fel” – tette hozzá.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén lapértesülés alapján indított eljárást a jobboldali elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A családtagok több mint egymillió eurót vettek fel a parlamenttől, de tényleges munkát vélhetően egyikük sem végzett. Penelope Fillon 1981 és 2013 között – kisebb szünetekkel – felváltva állt férje, majd az ő utóda alkalmazásában „asszisztensként”.

A csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatja, s az ítélet szerint ezen időszakban több mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el a Fillon házaspár.

Az elnökválasztási kudarc után a 65 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában