Ország-világ

2020.06.24. 19:10

Elutasítják a keresztény értékeket, ezért támadják Orbán Viktort

Amióta Orbán Viktor visszaadta a „korlátlan teljhatalmat” a parlamentnek, egyetlen francia újságíró sem kért elnézést – írja Kevin Bossuet francia történész.

Orbán Viktort nem azért bírálja a francia sajtó nagy része, mert „tekintélyuralmat” valósított volna meg, vagy „totalitárius államot” hozott volna létre, hanem azért, mert olyan értékeket és gondolatokat képvisel, amelyek kifejezett ingerültséget váltanak ki a párizsi újságíró-mikrokozmoszból. Az ugyanis a társadalmi progresszívizmus és a féktelen globalizmus védelmezését tekinti élete értelmének – állapítja meg a Látószög blogon megjelent írásában Kevin Bossuet francia történészprofesszor, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

A szerző felidézi, hogy az Orbán-kormányt már 2010 óta folyamatosan támadja a francia sajtó a Libérationtól a Le Figaróig, a Le Monde-tól a Les Echosig, s az egymásra licitáló sértegetések és rágalmak eggyel magasabb szintre léptek, amikor idén tavasszal a magyar kormány határozatlan ideig rendkívüli felhatalmazást kapott az Országgyűléstől a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A Libération „magyar demokratúráról” cikkezett, a Le Monde „Orbán Viktor nagyon is katonai módszereit” emlegette, a L’Express úgy látta, hogy „Orbán kivérezteti a demokráciát”. Ezek a bírálatok annak ellenére érték a magyar kormányt, hogy hasonló intézkedéseket hoztak a nyugat-európai vezetők, a törvényhozás pedig a veszélyhelyzet alatt is ellenőrzése alatt tartotta a magyar kabinet tevékenységét.

Amióta Orbán Viktor visszaadta a „korlátlan teljhatalmat” a parlamentnek, egyetlen francia újságíró sem kért elnézést

– írja Kevin Bossuet. A történész egyszerű magyarázatot ad arra, honnan származik ez az ellenszenv a francia sajtó részéről. – Mindezek az újságírók, akiknek nagy többsége 2013-ban támogatta a melegházasság intézményesítését Franciaországban, hevesen elutasítja azokat a keresztény értékeket, amelyeket a magyar miniszterelnök védelmez és testesít meg – fogalmaz.

Kevin Bossuet szerint Orbán Viktor zavarja ennek a kis mikrokozmosznak a világát, amikor Magyarország és Európa keresztény gyökereit veszi védelmébe. Egyebek között azért is viseltetnek ilyen ellenszenvvel Orbán Viktor iránt, mert a magyar miniszterelnök a tömeges bevándorlás és a multikulturalizmus ellen lép fel, márpedig mindkettő hathatós eszköz a progresszív tábor kezében, amely aprólékos munkával igyekszik lebontani a régi zsidó-keresztény civilizációt, hogy helyébe egy másik kultúrát állítson: a magáét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában