Járvány

2020.06.10. 11:46

Megfertőződtek a rendőri erőszak elleni tüntetéseken a Nemzeti Gárda tartalékosai

„Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk” – jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

A közlemény mindazonáltal „műveleti biztonságra” hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rend fenntartására. A tüntetések, amelyek sok helyütt, így Washingtonban, nem voltak mentesek az erőszaktól, George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki.

Floydot május 25-én igazoltatták a rendőrök Minneapolisban, az úttestre szorították, megbilincselték, és az egyik rendőr a nyakára térdelt. A 46 éves férfi ennek következtében életét vesztette. Kedden búcsúztatták és temették el őt a texasi Houstonban.

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő – köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője – is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt – hétfő estétől kedd estig – az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában