Ország-világ

2020.07.17. 17:33

Dobrev Kláráék magyarellenes ultimátumot fogalmaztak meg

Miközben Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben egyezkedik a hazánknak az EU-s költségvetésből és mentőalapból juttatandó pénzekről, a magyar baloldal európai parlamenti (EP) képviselői épp ennek ellenkezőjén munkálkodnak.

A DK-s Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor, illetve az MSZP-s Ujhelyi István nemrég közleményükben tudatták: kizárólag akkor szavazzák meg a hétéves költségvetést és az újjáépítési csomagot az Európai Parlamentben, ha abban a jogállamisági feltétel megkerülhetetlen marad – írja a Magyar Nemzet.

A baloldali politikusok ugyanerről az Európai Parlament szintén baloldali elnökéhez, az európai szocialista pártcsalád biztosaihoz és miniszterelnökeihez, illetve az Európai Szocialisták Pártjának elnökéhez is levelet írtak.

Miután az országvezetőket tömörítő Európai Tanács megegyezik a csaknem kétezermilliárd eurós csomagról, annak végleges elfogadásához az EP hozzájárulása is kell majd. A jogállamiság márpedig a brüsszeli tárgyalások egyik legégetőbb kérdése: a hazai kormány álláspontja szerint az átpolitizált fogalomnak nem kellene, hogy köze legyen az Európa újjáindításához használandó pénzekhez. Orbán Viktort a héten az Országgyűlés épp egy olyan mandátummal ruházta fel, amely megtiltja a miniszterelnöknek, hogy a jogállamisági feltételeket bebetonozó uniós csomagra bólintson rá. A baloldali EP-képviselőket látszólag nem érdekli a magyar törvényhozás véleménye.

Nemrég szintén a jogállamisági elemek mellett foglalt állást az EU-csúcson felszólaló David Sassoli, az EP baloldali elnöke.

Tegnap Věra Jourová liberális bizottsági alelnök, illetve Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke fogalmazott meg ugyanilyen véleményt. Magyarország márpedig nincs egyedül a kritikusok között: António Costa portugál kormányfő a héten, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig pénteken a V4-ek nevében utasította el, hogy a pénzkérdést összemossák a politikai meggyőződéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában