az esernyőt ne felejtse el!

2020.07.25. 11:05

Extrém mennyiségű csapadékra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás veszélye miatt Vas megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andriy Blokhin

Szombati, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint felhőszakadás veszélye miatt Vas megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, de a területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd már inkább kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de helyenként 80-100 millimétert meghaladó csapadék is lehet.

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de helyenként, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 70 milliméter) is hullhat rövid idő alatt. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Emellett a zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani. A zivatarokhoz felhőszakadás (akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések és jégeső társulhat. Napközben és este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 26 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában