Ország-világ

2020.07.21. 15:32

Fölösleges költség a gyerek az időseket támadó momentumos szerint

A megszületendő magyar gyerekek csak fölösleges költséget jelentenek – többek között egy ilyen bejegyzést tett közzé a nyugdíjasok szavazati jogát elvenni akaró radikális baloldali momentumos Kádár Barnabás.

Fekete-Győr András régi bizalmasa másfél évvel ezelőtt élesen támadta az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervet, mivel szerinte azért nincs szükség arra, mert az automatizálás révén a későbbi évtizedekben csak felesleges terhet rónak majd az államra a most megszületendő gyerekek – hívta fel a figyelmet az esetre az Origo. Kádár érvelését nagyban rontotta, hogy egy másik posztjában a migránsok befogadása mellett állt ki. A Momentum radikális baloldali politikusától eddig egyetlen baloldali párt sem határolódott el. Kádár kijelentései világosan megmutatják, hogy mit is gondol a magyarokról és a magyar társadalomról a baloldal.

Komoly botrányt okozott Kádár Barnabás, a Momentum alapító tagja, Fekete-Győr András pártelnök régi bizalmasa és az olimpiaellenes kampány vezetője, amikor azt tanácsolta az idősebb korosztálynak, hogy maradjon otthon szavazáskor, bízza inkább a fiatalokra a döntést. „Úgyis mi szenvedjük meg annak következményeit” – indokolt a radikális baloldali politikus, aki nem titkolta el, mit gondol a szüleit-nagyszüleit soraiban tudó generációkról. Később természetesen elmagyarázta, miért nem akarja, hogy az idős emberek szavazzanak: szerinte az általa nem kedvelt konzervatív politikusok a nyugdíjasok szavazataival győztek, győznek. (Jegyezzük meg: ezt semmilyen vélt vagy valós számítás nem bizonyítja.)

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Kádár Barnabás
Fotó: origo.hu

Kádár azonban nemcsak az idősekre rontott rá, hanem

korábban egyértelműen kiállt az illegális bevándorlók Magyarországra telepítése mellett, valamint értelmetlennek nevezte az Orbán-kormány által meghirdetett családvédelmi akciótervet is.

De nézzük részletesen, miket is írt korábban.

Kádár szerint csak költség a gyerek

2019 februárjában, amikor Orbán Viktor bejelentette a családvédelmi akciótervet, akkor Kádár arról írt, hogy

a megszülető gyermekekre a gazdaságnak nem lesz szüksége, mivel az automatizált termelés kevesebb embert igényel majd. Ezért a most megszülető (2019-2020-ban) gyerekek a jövőben nem pénzt és hasznot hoznak az államnak, hanem eltartottként csak nettó költség lesznek az ország számára.

Kádár arra hivatkozott bejegyzésében, hogy a Mckinsey nevezetű gazdasági tanácsadó cég elemzése szerint 2050-re 15-75 százalék között lesz az automatizálás mértéke Magyarországon. Ráadásul ez még csak a munkába állás pillanata, 20 ledolgozott év után ugyanez a szám 47-99 százalék.

Ez azt jelenti, hogy sokan közülük (akik 2019-2020-ban születnek) jó eséllyel nettó költség lesznek az ország számára (természetesen a már most is élő emberekkel együtt, de ez egy adottság) – tette hozzá.

Bevándorlást is akar

Kádár mindezek mellett 2019 februárjában arról is írt, hogy

30 év múlva majd a bevándorlók termelik meg az akkori idős generáció nyugdíját,

és hogy

bár a bevándorlás nehéz és érzékeny téma, de lehet jól csinálni.

Erős integrációs programmal olyan emberek lehetnének honfitársaink, akik rengeteget tudnak hozzátenni a gazdasághoz – írta.

Amikor tehát a magyar gyerekek megszületéséről van szó, akkor azzal érvelt a Momentum politikusa, hogy az „automatizált” termeléséhez szinte nem is kell majd ember, azonban egy másik bejegyzésében már a bevándorlás mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy kell a munkaerő. A kettő együtt meglehetősen nagy logikai ellentmondás – írta a drot.info blogoldal.

Tudatos munkamegosztás van a Momentumban

Kádár Barnabásnak az elmúlt napokban és korábban tett nyilatkozatai alapján ki lehet jelenteni, hogy a Momentumban jól látható munkamegosztás érvényesül.

Míg a széles közvéleménynek adott esetben szimpatikus dolgokat a párt vezetői mondják, addig a kevésbé előtérben lévő tagok a párt valódi politikáját, gondolatait és arcát mutatják be.

Az utóbbi egyben tesztelése is a közvéleménynek, hogy vajon meddig is lehet elmenni, és ennek milyen hatása van a párt támogatottságára. Értelemszerűen a Momentum ismertebb arcai nem merik elmondani a valódi gondolataikat, így azt meghagyják az alsóbb szinten lévőknek.

„Ez embertelen, és jogilag teljesen nonszensz”

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője korábban elmondta, Magyarországon nem ez az első eset, hogy nyomás alá helyezik az időskorú választói közösséget, és már leselejteznék a szavazati jog vonatkozásában ezt a társadalmi csoportot. Ez embertelen, erkölcsileg elfogadhatatlan, és jogilag teljes mértékben nonszensz.

Sokadszorra bizonyosodik be, hogy a baloldal és a Momentum lenézi az időseket és a vidékieket, „szívük szerint még a szavazati jogot is megvonnák tőlük” – jelentette ki korábban Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

A kormánypárti politikus szerint felháborító, amit Kádár Barnabás megengedett magának.

„A Momentum és a baloldal nem először megy neki az időseknek és a számukra ellenséges választói csoportoknak” – mondta Nacsa Lőrinc, felidézve, hogy a Momentum korábbi elnökségi tagja korábban azt mondta, hogy „rühelli a vidékieket”, és „a mára teljesen baloldalivá vált Jobbik farhát-kommandónak és hülyének nevezte a nyugdíjasokat”. Nacsa Lőrinc a felsorolást folytatva úgy fogalmazott, hogy

a gyurcsányista Niedermüller Péter a fehér keresztényektől félti a magyar választásokat, a szocialista Bangóné pedig lepatkányozott minden kormánypárti szavazót.

Ugyanez a baloldal – mutatott rá – a migránsokat tömegével telepítené be. Korábban Vona Gábor gyalázta az idős embereket, még Jobbik-elnökként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában