BME

2020.07.22. 09:54

Harmincnál több országból végeznek a Műegyetem idegen nyelvű képzésein

Közel 300 nemzetközi hallgató végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idegen nyelvű képzésein a 2019/20-as tanévben. A tavaszi félév végzős hallgatói 2020. július 21-én virtuális diplomaátadó ünnepséggel zárták tanulmányaikat.

A BME különböző angol nyelvű szakjaira évről évre több mint 70 országból érkeznek diákok és évente mintegy 2500 diák tanul részképzésen vagy idegen nyelvű alap-, mester- és doktori képzésen a Műegyetemen. A 2019/2020-as tanév végén, a július 21-i virtuális diplomaátadó ünnepségen 156 végzős hallgató kapott diplomát a Műegyetem idegen nyelvű képzésein, a februári diplomaátadó ünnepségen pedig 126 külföldi diák vette át oklevelét. A most végző diákok közül 35 fő kiváló eredménnyel vagy jutalommal fejezte be tanulmányait.

Az újdonsült diplomások 80%-a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató.

A most diplomázó, 30-nál több nemzetből származó diák jelentős része Kínából és Brazíliából érkezett, de algériai, azeri, ecuadori, etióp, egyiptomi, grúz, iraki, iráni, indiai, indonéz, jordániai, kazah, líbiai, libanoni, marokkói, mongol, nigériai, orosz, palesztin, pakisztáni, szíriai, török, tunéziai, vietnámi hallgató is van a végzősök között. Az Építőmérnöki Karon 38, a Gépészmérnöki Karon 8, az Építészmérnöki Karon 20, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon 17, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon 41, a Közlekedés és Járműmérnöki Karon 23, és a Természettudományai Karon 9 hallgató kapott oklevelet 2020 júliusában.

Az angol nyelvű képzésen ugyanazokat a kurzusokat látogatják az önköltséges rendszerben, valamint az Erasmus és Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanuló diákok. Utóbbiak jórészt ugyanazokból az országokból jönnek, mint az önfinanszírozók.

A virtuális diplomaátadó ünnepségen az egyetem és a karok vezetői köszöntötték a végzős hallgatókat, akik képviseletében karonként egy-egy diák vette át a diplomát a Műegyetem központi épületének aulájában.

A többi most végzett külföldi hallgató élő közvetítés keretében követhette az ünnepséget.

A BME a nemzetközi hallgatók oktatását a magyar hallgatókéval megegyezően távolléti formában biztosította a 2020 tavaszi félévben, így a megkezdett félév befejezésére mindenkinek lehetősége volt.

A Műegyetem 39 szakon kínál alap-, mesterképzési és doktori képzési programokat angol nyelven a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatóknak. Az első idegen nyelvű képzés 1984-ben indult a BME-n, amelynek mára 58 ország mintegy 240 felsőoktatási intézményével van együttműködési megállapodása közös képzések megvalósítására. A külföldi hallgatók magyarországi beilleszkedését és eredményes tanulmányait a BME országos szinten is kiemelkedő teljesítményű mentorhálózatának tagjai támogatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában